Direktlänk till inlägg 23 november 2016
Du behöver:
1 färsk eller fryst kalkon (à 5-6 kg)
2 msk smält smör
2 msk olivolja
salt och peppar
Tina kalkonen 2 dygn i kylen om den är fryst. För att få den extra saftig tina kalkonen i en rimningslag, se Tipset nedan.
Sätt ugnen på 150°C.
Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen. Fyll upp till hälften med vatten.
Torka kalkonen med hushållspapper. Salta (om den inte rimmats) och peppra den runt om. Bind ihop benen med steksnöre.
Lägg kalkonen i en annan långpanna med bröstsidan nedåt. Blanda smält smör och olivolja. Pensla kalkonen med blandningen.
Ställ in kalkonen i ugnen och stek 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd den och pensla/ös med vätskan i pannan. Ställ tillbaka i ugnen och tillaga ytterligare 1–2 timmar. Ta ut kalkonen efter halva tiden och pensla/ös med smörblandningen.
Höj ev ugnsvärmen till 200°C de sista 15 minuterna så att kalkonen får fin färg och skinnet blir lite knaprigt.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen, lår- och bröstkött ska vara 70°C. Eller skär ett snitt i köttet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut, då är den färdig.
Lägg kalkonen på ett serveringsfat. Täck den med aluminiumfolie och låt vila 30 minuter.
Sila av skyn och använd den till såsen. Servera med tillbehören Stuffing med tranbär och salvia, Mormor Irenes kalkonsås, Tranbär och portvin i clementinhalvor och Krispig brysselkål med granatäpple.
Hittat på ICA
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|