Direktlänk till inlägg 6 januari 2017
Du behöver:
1 kg oxfilé
2 msk rapsolja
1 msk smör
salt
svartpeppar
Selleripuré
350 g rotselleri
100 g champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk färskpressad citronjuice
3/4 tsk salt
1 krm peppar
Duxelle
250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 dl madeira
1 msk finskuren gräslök
Spenatolja
2 dl rapsolja
65 g bladspenat
35 g skivad purjolök (det gröna)
1 krm salt
Romanseco & sprouts
250 g romanesco
250 g flower sprouts
Gör så här:
Putsa köttet. Salta och peppra runt om.
Hetta upp en stor stekpanna och bryn köttet runt om i olja och smör tills det får färg. Ta upp köttet och kyl snabbt. Förvara övertäckt i kylen.
Selleripuré: Skala och skär rotsellerin i tärningar. Ansa och kvarta champinjonerna.
Lägg selleri och champinjoner i en kastrull. Tillsätt grädden. Koka upp och låt koka under lock på svag värme tills rotsellerin är helt mjuk, ca 15 minuter.
Lyft upp selleri och svamp och lägg i en mixer. Tillsätt 1 dl av vätskan (för 6 port), mixa slätt. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Späd ev med mer vätska. Låt svalna, täck över och ställ in i kylen.
Duxelle: Ansa och finhacka champinjonerna. Skala, dela och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs svamp- och lökhacket i olivolja och smör tills det får lite färg. Tillsätt madeiran och låt koka in. Salta och peppra. Låt svalna, täck över och ställ in i kylen.
Spenatolja: Mixa rapsolja med bladspenat, skivad purjolök och salt i en blender till en grön olja. Sila genom en finmaskig sil.
Romanesco & sprouts: Skär romanesco i små buketter. Lägg romanesco och flower sprouts i en kastrull med kokande lättsaltat vatten. Låt koka ca 1 minut. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten. Låt rinna av. Förvara övertäckt i kylen.
Gör gärna Rostad vitlökssky med konjak och förvara övertäckt i kylen.
Serveringen steg för steg:
2 timmar före servering: Ta fram köttet. Lägg det i en ugnsform och stick in en köttermometer i tjockaste delen.
1 timme före servering: Sätt ugnen på 125°C. Tillaga köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56–65°C (rosa–genomstekt, det tar 30–45 minuter). Linda in köttet i smörpapper. Låt vila fram till servering.
Sänk ugnsvärmen till 100°C. Ställ in tallrikarna i ugnen så att de blir varma.
30 minuter före servering: Värm selleripurén försiktigt, späd ev med lite vatten om den är för tjock. Värm duxellen försiktigt. Värm ev vitlöksskyn. Smält lite smör i en kastrull på medelvärme, tillsätt romanesco och flower sprouts, vänd försiktigt runt och låt grönsakerna bli varma. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering: Ta ut tallrikarna. Skär köttet i skivor. Lägg på grönsaker, selleripuré, kött och duxelle. Skeda över lite av såsen och droppa över spenatoljan. Bjud resten av skyn vid sidan av.
Hittat på ICA
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|