Senaste inläggen
Du behöver:
180 g, ca 3 dl, grovt rågmjöl
60 g, ca 1 dl, grahamsmjöl
120 g, ca 2 dl, vetemjöl special
½ dl linfrön
1½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
2 tsk malda brödkryddor
½ dl russin
100 g torkade aprikoser
50 g torkade blåbär eller tranbär
75 g valnötter och hasselnötter
4 dl yoghurt naturell, ev. låglaktos
1 litet rårivet äpple
½ dl råsockersirap
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner yoghurt, äpple och sirap. Använd gärna matberedare, men kör inte för länge. Degen ska inte knådas. Häll smeten i en smord avlång form, ca 2 l, eller i två mindre formar. Grädda långt ner i ugnen ca 45–60 minuter – den kortare tiden för mindre bröd. Låt svalna på galler.
95 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
Potatis
900 g fast potatis
250 g broccoli
Gurkfil
1/2 gurka
1 ask färsk gräslök (à 20 g)
1 1/2 dl gräddfil
salt och peppar
Rödspätta
800 g rödspätta
1/2 dl vetemjöl
3 msk smör eller margarin
Till servering:
citron
Gör så här:
Potatis: Skala och koka potatisen i lite extra mycket vatten så att det räcker till broccolin också. Ansa och skär broccolin i bitar. Låt den koka med potatisen när det återstår ca 3 minuter av koktiden.
Gurkfil: Riv gurkan grovt och pressa ur vätskan. Hacka gräslöken. Blanda gräddfilen med gurka och gräslök (spara lite av gräslöken till garnering). Smaka av med salt och peppar.
Rödspätta: Krydda fisken med salt och peppar och vänd den i mjölet. Stek den i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Strö resten av gräslöken över fisken och gurkfilen. Skär citronen i klyftor.
Till servering: Servera rödspättan med potatis, broccoli, gurkfil och citronklyftor.
Hittat på ICA
Du behöver:
½ pkt jäst, 25 g
2½ dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk honung
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1½ dl hackade färska örter, t ex timjan, gräslök, persilja, oregano…
Pensling:
1 msk olivolja
2 msk sesamfrön
flingsalt
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt olja, salt, honung, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250°. Kavla ut degen till en kaka, ca 30×40 cm. Bred på smör och strö över örterna. Rulla ihop och skär i jämnstora bitar som får jäsa övertäckta på bakpappersklädd plåt ca 30 minuter. Pensla med olja och strö över frön och salt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
80 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
Pesto
250 g gröna ärter
1 dl riven ost
50 g skållad mandel
2 msk olivolja
65 g ruccola
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Pasta
4 port spaghetti
250 g broccoli
400 g tomater (gärna romantica)
2 förp mozzarella (à 125 g)
Gör så här:
Tina ärtorna.
Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
Pesto: Mixa ärtorna med ost, mandel, olivolja och hälften av ruccolan (spara resten av rucolan till servering). Pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om det behövs.
Pasta: Ansa och skär broccolin i mindre bitar. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt broccolin koka med pastan när det återstår 3 minuter av koktiden.
Dela tomaterna och skär mozzarellan i bitar.
Blanda pastan med peston. Servera med tomater, mozzarella och resten av ruccolan.
Hittat på ICA
Du behöver:
1 dl riven parmesanost
2 dl quinoamjöl
½ dl linfrö
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrö
1 tsk hel kummin
½ tsk salt
1 ägg
1½ msk rapsolja
1½ dl kokande vatten
Sätt ugnen på 150°. Blanda allt utom vattnet i en bunke. Rör sist ner vattnet. Bred ut smeten på två bakpappersklädda plåtar. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen ca 1 timme tills knäcket är torrt och hårt. Byt plats på plåtarna då och då. Om det inte känns genomtorrt men har fått färg, kan du sänka ugnsvärmen till 70° och låta brödet stå kvar tills det är genomtorrt. Låt svalna och bryt i bitar.
Psst: I varmluftsugn på 125° behöver du inte byta plats på plåtarna.
65 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
Blomkålsmos
900 g mjölig potatis
1/2 blomkål
2 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
Gurksallad
1 citron
1 gurka
1 msk olivolja
Lax
1/2 ask gräslök (à 20 g)
1 dl ströbröd
4 port laxfilé (à 140 g)
Gör så här:
Blomkålsmos: Skala potatisen och skär blomkålen i mindre bitar. Koka allt mjukt i rikligt med vatten.
Gurksallad: Dela citronen, pressa ena halvan och skär resten i klyftor.
Skär gurkan i tärningar. Häll på olivoljan och krydda med salt och peppar. Smaka av med citronsaften.
Häll av potatis- och blomkålsvattnet. Stöt sönder potatis och blomkål med elvisp. Späd med varm mjölk och matfett under vispning. Smaka av med salt och peppar.
Lax: Hacka gräslöken och blanda med ströbrödet på en tallrik.
Vänd laxen i ströbrödet. Halstra den i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Servera laxen med blomkålsmos och gurksallad.
Hittat på ICA
Du behöver:
Tomatsås
1/2 förp stjälkselleri (à 450 g)
1 röd peppar
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
salt och peppar
Couscous
65 g babyspenat
4 port couscous
1/2 kruka persilja
1 citron
Halloumi
400 g halloumiost
1 tsk olja
300 g svarta oliver
Gör så här:
Tomatsås: Ansa och skiva sellerin. Dela, kärna ur och strimla chilin.
Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan i en kastrull. Pressa i vitlöken. Häll på tomaterna och låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Couscous: Mixa spenat och couscous i en matberedare. Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka persiljan och riv skalet av citronen.
Halloumi: Skiva och stek halloumin i oljan i en stekpanna.
Låt oliverna rinna av.
Vänd ner citronskalet och persiljan i couscousen och fluffa upp den med en gaffel. Skär resten av citronen i klyftor.
Servera couscousen med tomatsås, halloumi, oliver och citronklyftor.
Hittat på ICA
Du behöver: 50 g smör eller margarin
20 pepparkakor
5 gelatinblad
200 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
2 1/2 dl florsocker
rivet skal och saften av 1 apelsin (saften av 1 apelsin motsvarar ca 1 dl)
2 apelsiner (till garnering)
Gör så här:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter (för 6 port). Ställ kallt.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda ost, gräddfil, socker, skal och saft till en jämn smet.
Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något. Rör sedan ned den i en tunn stråle i ostsmeten. Låt den halvstelna.
Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.
Garnera med skivor av apelsin.
Hittat på ICA
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|