mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 20 juli 2017 10:29

 

1-2 port | 20 min
Krispiga haricot verts som du bakar i ugnen – goda och utan onödiga kolhydrater!

Du behöver:

200 – 400 gram frysta haricot verts
Smält kokosolja eller ghee
Salt

Snabb fejk-bea

Majonäs
Torkad dragon
Äppelcidervinäger

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C (varmluftsugn)
Sprid ut dina frysta haricot verts på en beklädd plåt, de behöver lite mellanrum för att bli krispiga så du kan behöva använda 2 plåtar.
Ringla över smält kokosolja, ghee eller olivolja. Sprinkla över generöst med salt.
Låt gå i ugnen 16-18 minuter. Beroende på haricot vertsens tjocklek kan det gå fortare eller långsammare – de blir snabbt brända så håll koll på dem!
Såsen: Smaka av majonäs med torkad dragon och äppelcidervinäger.
Servera omgående! De är som krispigast precis när de kommit ut ur ugnen.

Ungefärliga näringsvärden per portion (utan sås)

Energi: 195 kcal

Protein: 4 g

Fett: 15 g

Kolhydrater: 8 g

Fibrer: 8 g


Hittat på sannaspaleo.se

LCHF · Mat
Av elin - 28 juni 2017 15:00

 

Du behöver:

4 port

Lax
4 portionsbitar laxfilé
2 msk teriyakisås
1/2 dl sesamfrön

Potatissallad
150 g sockerärter
2 salladslökar
1 knippe rädisor
700 g kokt färskpotatis

 

Dressing
1½ dl crème fraiche, ev lätt-
1½ dl gräddfil
salt och peppar


Serveringsförslag
färsk spenat, mangold eller blandade salladsblad

Ugn 175°

 

Gör så här:
1. Lax: Pensla laxen med teriyakisås och strö sedan över sesamfrön. Tillaga laxen i ugn ca 15 min.
2. Potatissallad: Strimla sockerärterna och hacka salladslöken. Skiva rädisorna. Blanda detta med potatisarna.
3. Dressing: Rör samman crème fraiche, gräddfil, salt och peppar och vänd ner i salladsblandningen.


Hittat på hemmets

Fisk · klick · Mat · Middag
Av elin - 27 juni 2017 15:00

 

Du behöver:

36 bitar
200 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 msk finhackad färsk rosmarin
3 tsk bakpulver
skal & saft av 1 citron
1½ dl mellangrädde


Glasyr:
5 dl florsocker
5–6 msk pressad citronsaft

 

Garnering:
rosmarin
rivet citronskal
ev strössel


Ugn 200°

 

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med vaniljsocker, rosmarin och bakpulver. Tillsätt mjölblandning, citronskal och -saft samt grädde och smör i äggsmeten.
2. Häll smeten i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper. Grädda i mitten av ugnen 25–30 min. Låt kakan svalna.
3. Glasyr: Blanda florsocker och citronsaft, lite i taget, till en tjock glasyr. Tillsätt ev mer pressad citron. Bred glasyren över kakan. Garnera med rosmarin, citronskal och gärna lite strössel. Låt glasyren stelna.
4. Skär citronkakan i bitar.

Tips! Naturligtvis kan du utesluta rosmarin om du inte gillar det.


Hittat på hemmets

Av elin - 26 juni 2017 16:41

 

Du behöver:

4 port
200 g blåbär
200 g färskost, t ex philadelphia
½ dl rörsocker
1 dl krossade maränger


Gör så här:
1. Mixa blåbär, färskost och rörsocker till en kräm, spara några blåbär till garnering.
2. Fördela blåbärskrämen i fyra glas. Strö över krossade maränger och toppa med blåbär.


Hittat på hemmets


Av elin - 26 juni 2017 12:54

 

Du Behöver:


5 dl ris

500 gram kassler

1 burk ananas

3 dl matlagningsgrädde

1 dl chilisås

0.5 tsk sambaloelek

1.5 dl riven ost

1 nypa salt och peppar

2 msk mangochutney


Gör så här:

Koka ris och häll i en gratängform.

Strimla kassler eller skiva i skivor, hacka ananas och lägg över riset.

Blanda resten av ingridienserna, häll över ris, ananas och kassler.

Grädda i ugnen i 200 grader ca 20 min.

Servera med en god sallad.

 

Hittat på koka ihop

klick · Mat · Middag
Av elin - 11 april 2017 10:00

 
Du behöver:
600 g lammentrecote
3- 4 kvistar färsk rosmarin
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
50 g Svenskt Smör
500 g färsk grön sparris
1 stor vitlöksklyfta
2 dl spansk mojo-rojosås

Gör så här:

Stick in rosmarinkvistar i köttet och gnid in hälften av smöret, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Grilla köttet runt om tills det är 54° för rött kött, 56° för rosa och 58° för genomgrillat kött. Låt vila i folie medan sparrisen tillagas. Grilla sparrisen runt om med resten av smöret i 5-10 min på grillfolie. Salta och peppra. Pressa över vitlök när ca 1 min återstår. Servera köttet i skivor med sparris och sås.


Hittat på Arla




klick · Mat · Middag
Av elin - 28 februari 2017 10:00

Semmeldagen, även kallad fettisdagen. Semlans dag är en av våra mest firade temadagar. Denna dag infaller tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dagen som inleder fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. Fettisdagen blir då i sin tur efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askondagen.


Idag firas dagen nästan varje svenskt hem denna dag även om man inte är kristen eller ska fasta. Semlan har funnits i svenska hemmet sedan 1200-talet och har haft många namn, två av dessa namn är fettisdagsbulle och fastlagsbulle. Det första namnet på semlan som noterades i sverige redan 1689, nämligen Hetvägg. Detta namn används fortfarade i dag när man äter semlan tillsammans med varm mjölk. För så var det just på det sättet man åt semlan, detta va innan grädden blev en del av semlan. mandelmassan fanns inte i semlan från början utan tillkom till semlan under 1800-talet för att förenkla tillverkningen av semlan. ursprungssemlan va en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur. Det urgröpta innehållet blandades med mandel, smör och grädde och detta petades tillbaka i bullen. 

Nu förtiden så äter man inte bara semlan på fettisdagen. Den börjar att säljas redan vid trettondagen. 

Enligt mig så tycker jag att semlan går att köpa allt tidigare och tidigare. Varje år i Sverige äter vi ca 40 miljoner semlor. 

De senaste åren så har många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden.

 

Det finns:

Klassisk semla

Semmelsmoothie

chokladsemla

Semmelwrap

Korvsemla

Semla med sylt

Semla med vanilj

Semla med nutella

Wienersemla


Fettisdagen infaller följande datum:
28 februari 2017
13 februari 2018
5 mars 2019

 

Av elin - 27 februari 2017 14:00

 

Du behöver

En semla per person
2-3 dl mjölk per person
(socker, kanel, vanilj eller kardemumma)

Gör så här:

Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas!

För att laga hetvägg bakar du först en omgång klassiska semlor efter storlek och smak.

Värm sedan mjölken så den bli het, men inte kokar.

Lägg en semla i ett djupt fat och slå mjölk runt. Servera genast!

En del smaksätter mjölken under värmningen. Kanel, vanilj, kardemumma och/ eller socker är kryddor som går fint till semlan.

Hetvägg - ordet kommer från det tyska "heisse wecken" (ungefär heta kilar), en kvarleva från den tid när fastlagsbröden var formade som kilar eller kors.


Hittat på Semlor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Skapa flashcards