mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 23 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

Kladdkakor

200 g smör
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1,25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
smör till formarna
 
Fyllning
4,5 dl hallon, färska eller frysta och tinade (ca 200-250 g)
Glasyr
250 g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
Eventuellt färska hallon till dekor
 
Gör så här:
Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. Har du inte två lika stora formar kan du grädda en kaka i taget.

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna.
Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag.
Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
Bre glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.


Hittat på köket



Av elin - 22 januari 2017 15:00

 

Du behöver:
3 dl kallt vatten
2 tsk färsk jäst (2 tsk motsvarar 10 g)
200 g torkade fikon
200 g torkade aprikoser
2 dl torkade tranbär (2 dl motsvarar ca 100 g)
2 dl hasselnötter (2 dl motsvarar ca 120 g)
2 dl valnötter (2 dl motsvarar ca 100 g)
2 dl sötmandel (2 dl motsvarar ca 130 g)
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special (6 dl motsvarar ca 360 g)
Gör så här:
Häll vattnet i en degbunke gärna till en köksmaskin. Rör ut jästen i vattnet.
Klipp bort stjälkfästet från fikonen. Dela dem och aprikoserna i halvor och lägg i degbunken tillsammans med tranbären. Låt stå ca 30 minuter.
Rör ner nötter, mandel och salt. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt vila övertäckt med bakduk ca 1 1/2 timme.
Klä en avlång bakform som rymmer ca 11/2 liter med bakplåtspapper eller smörj formen med smör.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop degen och forma till en längd och lägg i formen. Låt vila övertäckt ca 45 minuter.  Sätt ugnen på 200°C.
Grädda i nedre delen av ugnen 40 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C och fortsätt grädda tills brödets innertemperatur är ca 98°C, det tar ytterligare ca 45 minuter. Lägg folie på brödet om det börjar bli för mörkt.
Låt brödet kallna inlindat i en bakduk på galler. Låt brödet ligga en dag innan det skivas.


Hittat på Ica

Av elin - 22 januari 2017 09:00

Söndag
 
Du behöver:
4 portioner

½ blomkålshuvud, ca 250 g
7 dl grönsaksbuljong
3 dl syrad grädde 30%
1 tsk salt
300 g varmrökt lax
½ dl hackad färsk dill
1 krm svartpeppar
ev 2 msk olivolja
1 surdegsbaguette

Gör så här:
Dela blomkålen i mindre bitar och koka mjuka i buljongen ca 15 min. Mixa helt slät. Tillsätt syrad grädde, koka upp och salta.
Dela laxen i 4 bitar och ta bort skinnet. Lägg en bit lax i varje tallrik och strö på dillen. Häll på soppan och mal svartpeppar över varje tallrik. Ringla ev olivolja över soppan. Servera med bröd
 
Hittat på Arla
 

Av elin - 21 januari 2017 09:00

Lördag
 
Du behöver:
4 portioner
Köttfärssåsen:

200 g nötfärs
½ gul lök
½ morot
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk Smör-&rapsolja
½ dl vatten
½ burk krossade tomater à 400 g
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kyld pizzadeg ca 400 g
150 g  vitost
1 dl urkärnade kalamataoliver
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk malen spiskummin
30 g babyspenat

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala moroten och riv den grovt. Fräs lök och vitlök i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg i färsen och fortsätt steka under omrörning tills färsen smular sönder. Tillsätt morot, vatten, krossade tomater och kryddor. Rör om och låt sjuda ca 15 min.
Sätt ugnen på 200°. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut köttfärssåsen på degen. Smula över osten och strö över oliver, paprikapulver och spiskummin. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Strö över spenaten innan servering.
 
Hittat på Arla

Av elin - 20 januari 2017 15:00

 

Du behöver:
100 g mörk choklad
1/2 dl nötter
1/2 dl torkad frukt och bär
12 havreflarn


Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält den i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner nötterna och frukten. Spara gärna lite nötter och frukt att dekorera med.
Klicka eller ringla chokladen över flarnen. Strö över lite nötter och bär som dekoration. Låt stelna.


Hittat på Ica

Fika · Kakor
Av elin - 20 januari 2017 09:00

Fredag
 
Du behöver:
6 portioner

150 g Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk Svenskt Smör
1 påse taco kryddmix à ca 28 g
1 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche paprika&chili
2 dl lätt crème fraiche
150 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeno
1½ dl riven ost texmex
1 tsk paprikapulver
Till servering:
3 dl gräddfil
majschips el tacochips

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ formen i kyl ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min. Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda smaksatt crème fraiche med naturell crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av. Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg. Servera med gräddfil och tacochips.
 
HIttat på Arla
 

Av elin - 19 januari 2017 15:00

 

Du behöver:
Botten

100 g hasselnötter
100 g urkärnade dadlar
1 dl riven kokos
1/2 dl kakao
1/2 dl kokosolja
1 krm salt
Chokladfyllning
2 mogna avokado
100 g mörk choklad (70%)
1 dl kokosgrädde
1/2 - 1 dl agavesirap
1 krm salt
Topping
2 mogna bananer
250 g fryst tärnad mango
1 dl urgröpt passionsfrukt
1 dl kokosgrädde
1/2 dl kokosolja
Till garnering
urgröpt passionsfrukt


Gör så här:
Botten: Mixa hasselnötter, dadlar, kokos, kakao, kokosolja och salt till en slät massa. Tryck ut nötmassan i en avlång form, ca 10 x 35 cm. 
Chokladfyllning: Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller försiktigt i mikron. Mixa avokadokött och smält choklad med övriga ingredienser till en slät smet. Bred ut i formen ovanpå nötmassan. Ställ i frysen minst 30 minuter. 
Topping: Skala bananerna. Mixa dem med övriga ingredienser till en slät smet. Bred fyllningen över kakan. Frys ytterligare minst 4 timmar. 
Till garnering: Ta ut tårtan ca 1 timme före servering. Skär i bitar. Toppa med urgröpt passionsfrukt.


Hittat på Ica

Av elin - 19 januari 2017 09:00

Torsdag
 
Du behöver:
4 portioner

8 ägg
3 dl mjölk
1 dl riven ost pizza
1 tsk salt
1 krm peppar
Svampfyllning:
500 g blandad färsk svamp
1 gul lök
2 msk Svenskt Smör
3 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl hackad färsk persilja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Rör ihop ägg och mjölk i en bunke, tillsätt osten, salta och peppra. Häll smeten i en ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Rensa och tvätta svampen, skär den i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna ca 5 min, salta och peppra. Häll på grädden och låt koka ihop ca 3 min. Servera omeletten med svampstuvning och en sallad. Strö över persiljan.
 
Hittat på Arla
 
 

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards