Senaste inläggen
Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna.
Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag.
Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
Bre glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.
Hittat på köket
Du behöver:
3 dl kallt vatten
2 tsk färsk jäst (2 tsk motsvarar 10 g)
200 g torkade fikon
200 g torkade aprikoser
2 dl torkade tranbär (2 dl motsvarar ca 100 g)
2 dl hasselnötter (2 dl motsvarar ca 120 g)
2 dl valnötter (2 dl motsvarar ca 100 g)
2 dl sötmandel (2 dl motsvarar ca 130 g)
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special (6 dl motsvarar ca 360 g)
Gör så här:
Häll vattnet i en degbunke gärna till en köksmaskin. Rör ut jästen i vattnet.
Klipp bort stjälkfästet från fikonen. Dela dem och aprikoserna i halvor och lägg i degbunken tillsammans med tranbären. Låt stå ca 30 minuter.
Rör ner nötter, mandel och salt. Tillsätt mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt vila övertäckt med bakduk ca 1 1/2 timme.
Klä en avlång bakform som rymmer ca 11/2 liter med bakplåtspapper eller smörj formen med smör.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop degen och forma till en längd och lägg i formen. Låt vila övertäckt ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
Grädda i nedre delen av ugnen 40 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C och fortsätt grädda tills brödets innertemperatur är ca 98°C, det tar ytterligare ca 45 minuter. Lägg folie på brödet om det börjar bli för mörkt.
Låt brödet kallna inlindat i en bakduk på galler. Låt brödet ligga en dag innan det skivas.
Hittat på Ica
Du behöver:
100 g mörk choklad
1/2 dl nötter
1/2 dl torkad frukt och bär
12 havreflarn
Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Smält den i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner nötterna och frukten. Spara gärna lite nötter och frukt att dekorera med.
Klicka eller ringla chokladen över flarnen. Strö över lite nötter och bär som dekoration. Låt stelna.
Hittat på Ica
Du behöver:
Botten
100 g hasselnötter
100 g urkärnade dadlar
1 dl riven kokos
1/2 dl kakao
1/2 dl kokosolja
1 krm salt
Chokladfyllning
2 mogna avokado
100 g mörk choklad (70%)
1 dl kokosgrädde
1/2 - 1 dl agavesirap
1 krm salt
Topping
2 mogna bananer
250 g fryst tärnad mango
1 dl urgröpt passionsfrukt
1 dl kokosgrädde
1/2 dl kokosolja
Till garnering
urgröpt passionsfrukt
Gör så här:
Botten: Mixa hasselnötter, dadlar, kokos, kakao, kokosolja och salt till en slät massa. Tryck ut nötmassan i en avlång form, ca 10 x 35 cm.
Chokladfyllning: Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller försiktigt i mikron. Mixa avokadokött och smält choklad med övriga ingredienser till en slät smet. Bred ut i formen ovanpå nötmassan. Ställ i frysen minst 30 minuter.
Topping: Skala bananerna. Mixa dem med övriga ingredienser till en slät smet. Bred fyllningen över kakan. Frys ytterligare minst 4 timmar.
Till garnering: Ta ut tårtan ca 1 timme före servering. Skär i bitar. Toppa med urgröpt passionsfrukt.
Hittat på Ica
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|