Senaste inläggen
Söndag
Du behöver:
2 portioner
1 hel kyckling, ca 1 kg
1 msk smör/olja
salt och peppar
rosmarinkvistar
½ skivad citron
6 halverade delikatesspotatisar, 300 g
12 halverade körsbärstomater
100 g sockerärter
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Klyv kycklingen i två halvor, pensla med lite smör/olja och krydda med salt, peppar och rosmarin. Lägg halvorna på en bädd av citron i en ugnssäker form. Baka mitt i ugnen 15 minuter.
3. Lägg potatisen runt om kycklingen och skaka runt. Sätt in i ugnen 20–25 minuter till och lägg sedan ner tomater och sockerärter. Låt gå ytterligare ca 5 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
4. Bryt loss klubborna och vingarna och servera med potatis, tomater och sockerärter.
5. Låt resten av kycklingen kallna och riv/skär loss bröstfiléerna från skrovet. Lägg i en burk eller i aluminiumfolie till nästa dag.
485 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
1 st liten gul lök
1 st liten potatis
2 tsk matfett
200 g fryst tinad bladspenat
4 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
körvel
0.5 st röd paprika
Ostkaka:
1 st ägg
2 tsk strösocker
1 msk vetemjöl
0.5 dl mjölk
250 g keso
2 msk rostade och hackade hasselnötter
björnbär
Gör så här:
Spenatsoppa: Skala och hacka löken. Skala och riv potatisen fint. Fräs löken i en gryta med matfett. Tillsätt potatis och spenat och rör om. Späd med buljongen. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Mixa sönder spenaten. Smaka av med salt, peppar och körvel. Garnera soppan med röd tärnad paprika.
Ostkaka: Vispa samman ägg och socker. Tillsätt mjöl, mjölk, keso och rostade nötter. Häll smeten i 2 smorda ugnsformar och grädda mitt i ugnen, i 25–30 minuter. Servera ostkakan ljummen med björnbär.
Hittat på hemmetsjournal
Lördag
Du behöver:
2 portioner
1 msk olivolja
½ hackad gul lök
½ tärnad squash, 200 g
½ tärnad gul paprika
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl hela skalade burktomater
salt, peppar och färsk basilika
1 liten förpackning svarta bönor, 115 g
2 kalvkotletter à 150 g
1 tsk smör/olja till stekning
1. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, squash, paprika och vitlök ett par minuter. Blanda ner tomater och krydda med salt, peppar och basilika. Låt puttra med locket på glänt ca 10 minuter.
2. Blanda ner avrunna bönor och låt puttra lite till.
3. Krydda köttet med salt och peppar och stek på medelvärme 3–4 minuter på varje sida. Stek inte så länge att köttsaften sipprar ur utan låt gärna kärnan vara en smula rosafärgad.
350 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
Deg:
25 gram jäst
3 deciliter vatten (37°)
1 tesked salt
1 matsked olivolja
7 deciliter vetemjöl special
Topping:
250 gram mozzarella
2 deciliter riven ost
150 gram parmaskinka
0,5 deciliter pinjenötter
30 gram rucola
basilikablad
Tomatsås:
3 deciliter passerade tomater
2 stycken vitlöksklyftor
1 matsked honung
1 tesked balsamvinäger
2 matskedar tomatpuré
salt, peppar
1 tesked oregano
Gör så här:
Deg: Smula jästen i en skål och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl med maskin i 10 minuter.
Låt degen jäsa över- täckt i 40 minuter.
Tomatsås: Koka upp passerade tomater, pres- sad vitlök, honung, vinäger och tomatpuré och krydda med salt, peppar och oregano. Koka ihop såsen i ca 5 minuter tills den tjocknar. Låt såsen svalna.
Sätt in de plåtar pizzan ska gräddas på i ugnen så de är varma. Dela degen i två bitar och kavla ut varje del till en platta ungefär lika stor som plåten. Lägg dem på bakplåtspapper och bred på tomatsås. Strö på mozzarella i bitar och riven ost.
Fredag
Du behöver:
2 portioner
2 paprikor, gärna olika färger
½ tsk raps- eller olivolja
150 g kycklingfärs
½ msk kokosolja
½ hackad gul lök
75 g skivade champinjoner
½ hackat citrongrässtrå
1 tsk riven färsk ingefära
½ dl sweet chilisås
1 dl lätt kokosmjölk
3 msk hackad koriander och/eller persilja
salt och peppar
15 hackade cashewnötter
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhuset. Förväll 5 minuter i kokande, saltat vatten. Låt rinna av och lägg dem på oljat ugnssäkert fat eller i en form.
3. Bryn färsen i kokosolja. Tillsätt lök och champinjoner och låt fräsa med tills löken mjuknat. Blanda ner citrongräs, ingefära, chilisås och kokosmjölk och låt puttra tills det mesta av vätskan absorberats. Vänd ner koriander/persilja och smaka av med salt och peppar.
4. Fyll paprikahalvorna med färsblandningen, strö över nötterna och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
370 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
1.5 kilon potatis
80 gram smör (40 + 40)
1 deciliter hackad persilja
1 styck citronrivet skal
salt och peppar
1 deciliter ströbröd
Gör så här:
Skala potatisen och skär skåror i potatis utan att skära igenom. Lägg gärna potatisen i en slev när du skär skårorna, så skär du garanterat inte helt igenom potatisen. Ställ potatisarna på en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop ca 40 g rumsvarmt smör, persilja, citronskal, salt och peppar. Lägg en klick smör på varje potatis. Tillaga i ugnen på 225 C i 30 minuter.
Torsdag
Du behöver:
2 portioner
1 msk rapsolja
200 g kycklingfärs
1 strimlad morot, 100 g
1 bit strimlad rotselleri, 50 g
½ skivad purjolök, 100 g
1 msk tomatpuré
5 dl hönsbuljong
5 hackade salviablad
salt och peppar
2 tsk dijonsenap
1 liten förp kidneybönor, 115 g
Garnera med: salviablad
1. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull. Bryn färsen.
2. Tillsätt morot, selleri, purjo och tomatpuré och fräs 1 minut till.
3. Häll på buljong, tillsätt salvia och låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och senap. Tillsätt bönorna och låt dem bli varma.
345 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
150 g havrekakor
75 g digestivekex
75 g smör
Fyllning:
4 st gelantinblad
2 st ägg
400 g färskost
1,5 dl créme fraíche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, skal + 2 msk saft
Garnera med:
blåbär
passionsfrukt
Gör så här:
Krossa havrekakor och kex, gärna i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kak- och kexsmulorna.
Ställ pappersformar som rymmer 1 dl i ett muffinsbleck och fördela smulorna i dem. Tryck till med en liten sked så det blir en botten. Låt stå kallt medan fyllningen görs.
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en jämn smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med citronsaften i en kastrull. Låt svalna något och rör ner dem i smeten. Fördela smeten i formarna. Låt stå i frysen i minst 4 timmar.
Ta upp desserterna ur formarna. Låt desserterna stå i kylen ett par timmar innan servering. Garnera med blåbär och passionsfrukt.
Hittat på hemmetsjournal
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|