mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 15 januari 2017 09:00

Söndag

 

Du behöver:

2 portioner

1 hel kyckling, ca 1 kg
1 msk smör/olja
salt och peppar
rosmarinkvistar
½ skivad citron
6 halverade delikatesspotatisar, 300 g
12 halverade körsbärstomater
100 g sockerärter

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Klyv kycklingen i två halvor, pensla med lite smör/olja och krydda med salt, peppar och rosmarin. Lägg halvorna på en bädd av citron i en ugnssäker form. Baka mitt i ugnen 15 minuter.
3. Lägg potatisen runt om kycklingen och skaka runt. Sätt in i ugnen 20–25 minuter till och lägg sedan ner tomater och sockerärter. Låt gå ytterligare ca 5 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
4. Bryt loss klubborna och vingarna och servera med potatis, tomater och sockerärter.
5. Låt resten av kycklingen kallna och riv/skär loss bröstfiléerna från skrovet. Lägg i en burk eller i aluminiumfolie till nästa dag.


485 kcal/portion

Hittat på MåBra

Av elin - 14 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

1 st liten gul lök

1 st liten potatis

2 tsk matfett

200 g fryst tinad bladspenat

4 dl grönsaksbuljong

salt och peppar

körvel

0.5 st röd paprika


Ostkaka:

1 st ägg


2 tsk strösocker

1 msk vetemjöl

0.5 dl mjölk

250 g keso

2 msk rostade och hackade hasselnötter

björnbär


Gör så här:

Spenatsoppa: Skala och hacka löken. Skala och riv potatisen fint. Fräs löken i en gryta med matfett. Tillsätt potatis och spenat och rör om. Späd med buljongen. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Mixa sönder spenaten. Smaka av med salt, peppar och körvel. Garnera soppan med röd tärnad paprika.

Ostkaka: Vispa samman ägg och socker. Tillsätt mjöl, mjölk, keso och rostade nötter. Häll smeten i 2 smorda ugnsformar och grädda mitt i ugnen, i 25–30 minuter. Servera ostkakan ljummen med björnbär.

 

Hittat på hemmetsjournal

Av elin - 14 januari 2017 09:00

Lördag

 

Du behöver:

2 portioner

1 msk olivolja
½ hackad gul lök
½ tärnad squash, 200 g
½ tärnad gul paprika
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl hela skalade burktomater
salt, peppar och färsk basilika
1 liten förpackning svarta bönor, 115 g
2 kalvkotletter à 150 g
1 tsk smör/olja till stekning

Gör så här

1. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, squash, paprika och vitlök ett par minuter. Blanda ner tomater och krydda med salt, peppar och basilika. Låt puttra med locket på glänt ca 10 minuter.
2. Blanda ner avrunna bönor och låt puttra lite till.
3. Krydda köttet med salt och peppar och stek på medelvärme 3–4 minuter på varje sida. Stek inte så länge att köttsaften sipprar ur utan låt gärna kärnan vara en smula rosafärgad.


350 kcal/portion

Hittat på MåBra

Av elin - 13 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

Deg:

25 gram jäst

3 deciliter vatten (37°)

1 tesked salt


1 matsked olivolja

7 deciliter vetemjöl special

Topping:

250 gram mozzarella

2 deciliter riven ost


150 gram parmaskinka

0,5 deciliter pinjenötter

30 gram rucola

basilikablad


Tomatsås:

3 deciliter passerade tomater

2 stycken vitlöksklyftor


1 matsked honung

1 tesked balsamvinäger

2 matskedar tomatpuré

salt, peppar

1 tesked oregano


Gör så här:

Deg: Smula jästen i en skål och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl med maskin i 10 minuter.

Låt degen jäsa över- täckt i 40 minuter.

Tomatsås: Koka upp passerade tomater, pres- sad vitlök, honung, vinäger och tomatpuré och krydda med salt, peppar och oregano. Koka ihop såsen i ca 5 minuter tills den tjocknar. Låt såsen svalna.

Sätt in de plåtar pizzan ska gräddas på i ugnen så de är varma. Dela degen i två bitar och kavla ut varje del till en platta ungefär lika stor som plåten. Lägg dem på bakplåtspapper och bred på tomatsås. Strö på mozzarella i bitar och riven ost.

Dra över bakplåtspappret med pizzan till en varm plåt och grädda i ugnen i 250 C i ca 15 minuter. Lägg på skinka, pinjenötter, rucola och basilika.


Hittat på hemmets journal

Mat
Av elin - 13 januari 2017 09:00

Fredag

 

Du behöver:

2 portioner

2 paprikor, gärna olika färger
½ tsk raps- eller olivolja
150 g kycklingfärs
½ msk kokosolja
½ hackad gul lök
75 g skivade champinjoner
½ hackat citrongrässtrå
1 tsk riven färsk ingefära
½ dl sweet chilisås
1 dl lätt kokosmjölk
3 msk hackad koriander och/eller persilja
salt och peppar
15 hackade cashewnötter

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhuset. Förväll 5 minuter i kokande, saltat vatten. Låt rinna av och lägg dem på oljat ugnssäkert fat eller i en form.
3. Bryn färsen i kokosolja. Tillsätt lök och champinjoner och låt fräsa med tills löken mjuknat. Blanda ner citrongräs, ingefära, chilisås och kokosmjölk och låt puttra tills det mesta av vätskan absorberats. Vänd ner koriander/persilja och smaka av med salt och peppar.
4. Fyll paprikahalvorna med färsblandningen, strö över nötterna och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.


370 kcal/portion

Hittat på MåBra

Av elin - 12 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

1.5 kilon potatis

80 gram smör (40 + 40)

1 deciliter hackad persilja


1 styck citronrivet skal

salt och peppar

1 deciliter ströbröd


Gör så här:

Skala potatisen och skär skåror i potatis utan att skära igenom. Lägg gärna potatisen i en slev när du skär skårorna, så skär du garanterat inte helt igenom potatisen. Ställ potatisarna på en plåt med bakplåtspapper.

Rör ihop ca 40 g rumsvarmt smör, persilja, citronskal, salt och peppar. Lägg en klick smör på varje potatis. Tillaga i ugnen på 225 C i 30 minuter.

Smält ca 40 g smör och pensla på potatisen. Strö över ströbröd och tillaga klart i ugnen, ca 15 minuter. Kontrollera att potatisarna är mjuka.
 
Hittat på hemmetsjournal
Mat
Av elin - 12 januari 2017 09:00

Torsdag

 

Du behöver:

2 portioner

1 msk rapsolja
200 g kycklingfärs
1 strimlad morot, 100 g
1 bit strimlad rotselleri, 50 g
½ skivad purjolök, 100 g
1 msk tomatpuré
5 dl hönsbuljong
5 hackade salviablad
salt och peppar
2 tsk dijonsenap
1 liten förp kidneybönor, 115 g
Garnera med: salviablad

Gör så här

1. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull. Bryn färsen.
2. Tillsätt morot, selleri, purjo och tomatpuré och fräs 1 minut till.
3. Häll på buljong, tillsätt salvia och låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och senap. Tillsätt bönorna och låt dem bli varma.


345 kcal/portion

Hittat på MåBra

Av elin - 11 januari 2017 16:00

 

Du behöver:

150 g havrekakor

75 g digestivekex

75 g smör

Fyllning:

4 st gelantinblad

2 st ägg

400 g färskost

1,5 dl créme fraíche

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 st citron, skal + 2 msk saft

Garnera med:

blåbär

passionsfrukt

Gör så här:

Krossa havrekakor och kex, gärna i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kak- och kexsmulorna.

Ställ pappersformar som rymmer 1 dl i ett muffinsbleck och fördela smulorna i dem. Tryck till med en liten sked så det blir en botten. Låt stå kallt medan fyllningen görs.

Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda äggulor, färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en jämn smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med citronsaften i en kastrull. Låt svalna något och rör ner dem i smeten. Fördela smeten i formarna. Låt stå i frysen i minst 4 timmar.

Ta upp desserterna ur formarna. Låt desserterna stå i kylen ett par timmar innan servering. Garnera med blåbär och passionsfrukt.


Hittat på hemmetsjournal



Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards