mittbakeri

Direktlänk till inlägg 29 september 2016

Kanelbullar

Av elin - 29 september 2016 10:00

Här kommer recept NR 4



Du behöver:

Deg
125 g Smör
0.5 L Mjölk
50 g Jäst
0.5 msk Kardemumma
0.5 tsk Salt Fint
12 dl Vetemjöl
Fyllning
100 g Smör
2 tsk Kanel
0.5 st Ägg
Garnering
0.5 dl Pärlsocker
 
Gör så här:
Deg:
1. Ta fram smöret till både deg och fyllning och låt det bli rumsvarmt. Detta är viktigt för att få extra saftiga bullar.

2. Häll vetemjölet i en bakbunke men spara ca 1 dl till utbakningen. Rör sedan i kardemumma, salt och strösocker. Klicka till sist i det rumsvarma smöret. Blanda ej.

2. Värm på lite av mjölken (ca 3 dl). Blanda med resterande kall mjölk och rör tills mjölken är fingervarm, men absolut max 37 grader.

3. Smula i och lös upp jästen i lite av den fingervarma mjölken (ca 2 dl). Häll sedan tillbaka jästblandningen i resterande mjölk och rör om.

4. Häll till sist mjölken i bakbunken med mjölblandningen och smöret samt knåda för hand tills degen släpper från kanterna på skålen eller arbeta den ca 5 minuter i maskin.

5. Låt degen jäsa under handduk i ca 30 min.

6. Rör under tiden ihop ihop ingredienserna till fyllningen.

7. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till centimetertjocka rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullen i bitar och lägg i pappersformar.

8. Koka upp vatten i en större kastrull och placera i botten på den ouppvärmda ugnen. Sätt in plåten med kanelbullar i ugnen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Vattenångan från kastrullen gör att bullarna jäser bättre och blir extra saftiga.

9. Ta ut bullplåten och vattnet och sätt därefter på ugnen till 220 grader. Pensla kanelbullarna med lätt vispat ägg och strö över pärlsocker.

10. Grädda 10 minuter i 220 grader. Ta ut och låt svalna på plåten - ät & njut!

Mathem Tipsar!

- Gillar du extra, extra kletiga & saftiga bullar kan du jäsa & grädda kanelbullarna i pappersformar i en muffinsplåt. På så sätt flyter inte bullarna ut i formen utan jäser uppåt. Detta lämnar en riktigt saftig kärna med massa härlig fyllning. Grädda gärna bullarna någon minut extra!

- Gör 50% mer fyllning om du är en riktig gottegris, mums!

- Byt ut 75 g smör i fyllningen mot 200 g mandelmassa. Du kommer inte att ångra dig!
 
Hittat på MatHem
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elin - 16 januari 2018 11:00


  Du behöver: ca 18 st 200 g sockerkakor2 msk konc apelsinjuice150 g mörk chokladca 5 droppar arraksarom200 g marsipan1 äggvita   Gör så här: Riv sockerkakan i mindre bitar, blanda i en bunke med apelsinjuice, 50 g riven mörk chokla...

Av elin - 15 januari 2018 18:00


  Du behöver:4 portioner600 g laxfilé200 g små morötter250 g färsk sparris150 g sockerärter100 g rädisor300 g kokt potatis1 citron1 kruka färsk dill60 g Smör, rumsvarmtflingsaltGör så här:Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i portionsbitar. Ansa och k...

Av elin - 15 januari 2018 11:00


  Du behöver: ca 25 st Kaka: 125 g skållad, skalad mandel4 dl florsocker3 äggvitor½ dl strösockerev 1 krm röd karamellfärgSmörkräm:100 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt1½ dl florsocker1 tsk vaniljsocker1 äggula2 msk hallonsylt1 krm röd karame...

Av elin - 14 januari 2018 17:50


  Du behöver: 4 portioner 8 mellanstora tortillabröd1 grillad kyckling300 g KESO cottage cheese mexican salsa1½ dl riven ost gratäng   Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Tärna kycklingköttet. Fördela kycklingen och cottage cheese på to...

Av elin - 14 januari 2018 11:00


  Du behöver : 4 portioner 500 g blomkål250 g broccoli250 g zucchini2 msk Smör-&rapsolja5 dl bechamelsås2½ dl riven ost gratäng   Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Skär blomkål och broccoli i buketter. Koka dem lätt ca 3 min och häll ...

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< September 2016 >>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards