Här kommer recept NR 4
Du behöver:
Gör så här:
Deg:
1. Ta fram smöret till både deg och fyllning och låt det bli rumsvarmt. Detta är viktigt för att få extra saftiga bullar.
2. Häll vetemjölet i en bakbunke men spara ca 1 dl till utbakningen. Rör sedan i kardemumma, salt och strösocker. Klicka till sist i det rumsvarma smöret. Blanda ej.
2. Värm på lite av mjölken (ca 3 dl). Blanda med resterande kall mjölk och rör tills mjölken är fingervarm, men absolut max 37 grader.
3. Smula i och lös upp jästen i lite av den fingervarma mjölken (ca 2 dl). Häll sedan tillbaka jästblandningen i resterande mjölk och rör om.
4. Häll till sist mjölken i bakbunken med mjölblandningen och smöret samt knåda för hand tills degen släpper från kanterna på skålen eller arbeta den ca 5 minuter i maskin.
5. Låt degen jäsa under handduk i ca 30 min.
6. Rör under tiden ihop ihop ingredienserna till fyllningen.
7. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till centimetertjocka rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullen i bitar och lägg i pappersformar.
8. Koka upp vatten i en större kastrull och placera i botten på den ouppvärmda ugnen. Sätt in plåten med kanelbullar i ugnen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Vattenångan från kastrullen gör att bullarna jäser bättre och blir extra saftiga.
9. Ta ut bullplåten och vattnet och sätt därefter på ugnen till 220 grader. Pensla kanelbullarna med lätt vispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda 10 minuter i 220 grader. Ta ut och låt svalna på plåten - ät & njut!
Mathem Tipsar!
- Gillar du extra, extra kletiga & saftiga bullar kan du jäsa & grädda kanelbullarna i pappersformar i en muffinsplåt. På så sätt flyter inte bullarna ut i formen utan jäser uppåt. Detta lämnar en riktigt saftig kärna med massa härlig fyllning. Grädda gärna bullarna någon minut extra!
- Gör 50% mer fyllning om du är en riktig gottegris, mums!
- Byt ut 75 g smör i fyllningen mot 200 g mandelmassa. Du kommer inte att ångra dig!