mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 7 december 2016 14:00

 

Du behöver: 2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk starkt kaffe
1 krm salt
flingsalt att strö över


Gör så här:
Blanda grädde, socker, sirap, smör, vaniljpulver, kaffe och salt i en vid kastrull.
Koka upp och låt koka på medelvärme till 120˚C, ca 25 minuter.
Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 25 x 15 cm. Strö över flingsalt. Låt svalna i kylen.
Skär kolan i 30-40 bitar (för 1 sats). Slå gärna in i smörpapper. Förvara i kylskåp.


Hittat på Ica

Av elin - 6 december 2016 14:00

 

Du behöver:Ca: 80 st

Marshmallows
5 dl strösocker (5 dl motsvarar 450 g)
1 msk flytande glykos
3 dl vatten
1 lime
1 tsk pepparmintarom
2 1/2 msk gelatinpulver (2 1/2 msk motsvarar 25 g)
2 äggvitor

Till formen

matolja
4 msk majsstärkelse
4 msk florsocker


Gör så här:
Marshmallows: Blanda socker, glykos och 2 dl av vattnet (för 80 st) i en kastrull, koka upp och låt koka till 127°C.
Skölj limen och riv skalet. Blanda det och mintaromen med resten av vattnet i en bunke. Blanda ner gelatinpulvret och smält det i vattenbad.
Till formen: Smörj en form ca 20x30 cm (för 80 st) med matolja. Blanda majsstärkelse med florsocker och sikta det i ett tunt lager i formen.
När sockerblandningen närmar sig 115 °C kan man börja vispa äggvitorna till hårt skum. Använd gärna en hushållsmaskin.
När sockerlagen är 127°C vispas gelatinblandningen snabbt ner i den och rör runt. Häll sockerlagen i en tunn stråle över de vispade äggvitorna under vispning och fortsätt vispa 5-10 minuter till en blank och fast maräng.
Bred ut massan i den pudrade formen, pudra också över sockerblandningen och låt svalna 10-15 minuter.
Klipp eller skär i stavar med oljad kniv och vänd i sockerblandningen, skaka av överflödigt sockerblandning.
Förvaras i en burk.


Hittat på ICA

Av elin - 5 december 2016 14:00

 

Du behöver: 100 g smör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 msk kakao
8 dl cornflakes


Gör så här:
Blanda smör, sirap, socker och kakao i en kastrull. Koka upp och koka på medelvärme ca 2 minuter. Rör ner flingorna.
Klicka ut smeten jämnt i en smord form, ca 20 x 25 cm. Låt stelna. Skär upp i bitar.


Hittat på ICA

Av elin - 4 december 2016 14:00

 

Du behöver:Ca: 15 st
200 g mandelmassa
100 g smör
3 dl havregryn
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
2 tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt
1 msk pressad apelsinsaft eller cognac
pärlsocker


Gör så här:
Riv mandelmassan grovt. Blanda samman alla ingredienser till en fast deg.
Rulla bollar och vänd i pärlsocker.


Hittat på ICA

Av elin - 3 december 2016 14:00

 

Du behöver:Ca: 60 st
50 g smör
2 dl socker
4 msk siktad kakao
1 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk ättiksprit


Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en vid kastrull och låt koka upp. Låt småkoka under omrörning tills kolasmetens temperatur är 124°C (eller hårt kulprov). Tänk på att det bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper, ca 15x25 cm (för 60 st), och låt svalna i rumstemperatur.
Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.


Hittat på ICA

Av elin - 2 december 2016 14:00

 

Du behöver:Ca: 60 st
50 g smör
3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk ättiksprit


Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en vid kastrull och låt koka upp. Låt småkoka under omrörning till kolasmetens temperatur är 124°C. (eller hårt kulprov). Tänk på att det bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15 x 25 cm (för 60 st), och låt svalna i rumstemperatur.
Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.


Hittat på ICA

Av elin - 1 december 2016 16:00

 

Du behöver: 6 medelstora potatisar (600 g)
3 medelstora morötter (300 g)
3 medelstora palsternackor (300 g)
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
rivet skal av 1 citron
1/2 dl färsk hackad timjan
3 dl riven ost


Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skiva rotfrukterna och vitlöken tunt. Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt salt och peppar. Lägg ner rotfrukterna och vitlöken, låt dem sjuda på svag värme tills de börjar bli mjuka. Rör om försiktigt då och då så att det inte fastnar i botten på kastrullen.
Skölj citronen och riv skalet. Vänd ner purjolök, citronskal, timjan och hälften av osten.
Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.


Hittat på ICA

Mat · Middag
Av elin - 1 december 2016 14:00

 

Du behöver:Ca: 60 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor


Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C, rör om då och då. Koktiden varierar beroende på hur vid kastrullen är.
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm. Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov, d.v.s doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.


Hittat på ICA

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards