mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 20 november 2016 14:00

 

Du behöver:

50 g jäst
4 dl ljummet vatten (37 grader)
1 dl olivolja
1 dl urkärnade, hackade svarta oliver
6 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt

Till garnering

ägg (till pensling)
1 - 2 tsk flingsalt
1/2 dl solrosfrön
Gör så här:
Använd gärna degblandare
Smula jästen i degbunken rör i vattnet lite i taget.
Blanda i olivolja, oliver och båda mjölsorterna samt saltet.
Låt arbeta tills degen släpper från kanterna och känns smidig.
Lägg på en bakduk och låt jäsa på dragfriplats i 50 minuter.
Häll ut på mjölat bakbord och rulla ut till två långa korvar, skär varje korv i 12 bitar.
Rulla till bullar och samla/tryck ihop 6 + 6 bullar på en plåt för ett brytbröd. Upprepa för nästa brytbröd.
Sätt ugnen på 250°C.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ställ in en rostfribunke med vatten i botten på ugnen. 
Till garnering: Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön.
Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 220°C.
Gräddas i ca 10-12 minuter, kontrollera att bröden fått fin färg.
Låt svalna 20 minuter innan servering.


Hittat på ICA

Av elin - 19 november 2016 16:00

Du behöver:Ca: 30-35 st
225 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 stort ägg
2 msk iskallt vatten

Fyllning

2 askar ricottaost (à 250 g)
4 dl vispgrädde
300 g riven lagrad prästost (eller Västerbottensost)
2 krm kajennpeppar
4 ägg
salt
nymalen svartpeppar

Dressing

1 msk färskpressad citronjuice
2 msk äppelcidervinäger
2 krm flingsalt
2 msk honung
3/4 dl rapsolja

Topping

1 påse blandsallad (à 125 g)
3 fasta päron
150 g gorgonzolaost
1 dl grovhackade hasselnötter (gärna rostade)


Gör så här:
Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda smör och vetemjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm, så att den täcker botten och kommer upp över kanten. Nagga med en gaffel. Ställ in i kylen 30 minuter.  
Sätt ugnen på 225 °C.
Klä kanterna på långpannan med folie.
För grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien efter 10 minuter.
Fyllning: Blanda ricotta, grädde, riven ost och kajennpeppar i en bunke. Rör ner 1 ägg i taget. Krydda med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat och pajen har fått fin färg, ca 40 minuter. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 1 timme, så den sätter sig och hinner svalna.
Dressing: Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Toppa varje bit med salladsblad, päron, gorgonzola och hasselnötter. Skeda över lite dressing, servera resten vid sidan av.


Hittat på ICA

Mat · Paj
Av elin - 19 november 2016 14:00

 

Du behöver:

200 g mango
1 röd chili
1 silverlök
½ dl hackad färsk koriander
saft av 1 lime
½ tsk salt

Gör så här:

Dela mangon. Kärna ur chilin. Skala löken. Finhacka mangon, chili och lök. Blanda allt och rör i limesaft och salt.


Hittat på Arla

Av elin - 19 november 2016 12:00

 

Du behöver:

Ca 70 st 

225 g smör, rumsvarmt
2,4 dl strösocker
1 ägg
1 msk citronskal, finrivet
1 msk citronsaft, pressad
1 msk vatten
6,6 dl vetemjöl
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
30 g vit choklad, riven

Gör så här
1. Vispa ihop smör och strösocker till en mjuk smet.
2. Vispa i ägg, citronskal, citronsaft och vatten.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt. Arbeta in det i smörsmeten. Tillsätt den rivna chokladen och blanda till en jämn fin deg.
4. Dela degen i 3 bitar och rulla dem till rullar, ca 4 cm i diameter. Plasta in rullarna och lägg dem i frysen i ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 190 grader. Skär rullarna i ca 7 mm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.


Hittat på Hembakat

Av elin - 18 november 2016 16:00

 

Du behöver:

300 g köttfärs
1 gul lök
2 morötter
Smör400 g krossade tomater
1 dl mellangrädde1 tärning köttbuljong
2 msk hackad färsk basilika
½ tsk salt
4 stora tortillabröd
2 dl riven ost gratäng

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°. Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna grovt. Fräs löken i smör i en stekpanna. Smula i färsen och låt den få färg. Tillsätt morötter, tomatkross, grädde, smulad buljongtärning och basilika. Låt såsen koka ihop till en röra i ca 5 min. Smaka av med salt. Fördela röran på tortillas och rulla ihop. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen 8-10 min.


Hittat på Arla



Mat · Middag
Av elin - 18 november 2016 14:00

 

Du behöver:2 avokado
1 dl Arla® gräddfil3 dl Kvibille® cheddar rivenrivet skal och saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här:

Skala, kärna ur och mosa avokadon. Blanda med gräddfil, ost, lime och vitlök. Smaka av med salt och peppar.


Hittat på Arla

Av elin - 18 november 2016 12:00

 

Du behöver: 250 g frysta gröna ärter
400 g blomkål
1 dl mjölk (1,5%)
1 dl vispgrädde
1 kruka körvel
1 dl smetana
salt och peppar
skal och saft av 1/2 citron (saft från 1/2 citron motsvarar 1 msk citronsaft)
2 msk olivolja

Till servering

Rökt- och gravad lax, rökt fårfiol, kallrökt skinka


Gör så här:
Tina ärterna.
Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Skär bort toppen av hälften av buketterna. Spara dem.
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i blomkålsbuketterna och koka dem mjuka under lock, ca 15 minuter, rör då och då.
Häll av men spara gräddmjölken. Mixa blomkålsbuketterna släta tillsammans med ärter, 2/3 av körveln och smetana i en matberedare eller med stavmixer. Späd ev med gräddmjölken om krämen känns för tjock. Smaksätt med salt och peppar. Ställ kallt.
Koka de små blomkålstopparna mjuka och spola dem kalla.
Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda citronsaft och -skal med olivoljan och krydda med salt och peppar. Vänd ner blomkålstopparna och låt dem marinera minst 5 minuter.
Servera crèmen med blomkålstopparna och garnera med resten av körveln.
Till servering: Crèmen passar som tillbehör till rökt- och gravad lax, rökt fårfiol och kallrökt skinka.


Hittat på ICA

Mat
Av elin - 17 november 2016 16:00

 

Du behöver:

400 g nötfärs
1 röd paprika
1 färsk grön jalapeno
1 msk Smör-&rapsolja1 burk kidneybönor, ca 400 g
150 g färskost naturell½ dl mango chutney
1½ tsk curry
1 tsk salt
1 krm peppar
8 mjuka tortillabröd
150 g riven ost texmex2 dl gräddfil130 g salladsmix

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°. Kärna ur paprika och jalapeño. Skär paprikan i bitar och hacka jalapeñon. Bryn köttfärsen i smör-&rapsolja. Tillsätt paprika och jalapeño och stek ytterligare någon min. Skölj bönorna och rör ner dem och färskosten tillsammans med mango chutney och curry. Salta och peppra. Fördela blandningen på torillabröden. Strö över hälften av osten. Rulla ihop till täta rullar och lägg i en ugnssäker form. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen i 5–8 min tills de har fått fin färg. Servera med gräddfil och en krispig sallad.


Hittad på Arla

Mat · Middag

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards