mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 30 november 2016 14:00

 

Du behöver:Ca: 40 st
2 dl florsocker
150 g turkisk peppar
300 g marshmallows
2 påsar geléhallon (à 170 g)

Fler smaker

Salt möter sött

200 g fudge (skuren i bitar)
1 1/2 dl salta hackade jordnötter

Persikosmak

160 g halverade persiko gelegodis
2 dl rostad kokos
1 tsk chiliflakes

Gröna grodor och grönpeppar

25 grönagrodor gelegodis (i bitar, ca 200 g)
2 tsk mortlad torkad grönpeppar


Gör så här:
Häll ut florsockret i en form, ca 25 X 30 cm. Florsockret måste täcka botten på formen ordentligt.
Lägg lakritskaramellerna i dubbla fryspåsar. Krossa dem fint med botten av en kastrull.
Blanda marshmallows och geléhallon (eller valfri annan gelé/fudge smaksättning) i en stor glasskål. Smält i ca 2 1/2 minuter i mikrovågsugn på 750 watts effekt.
Vänd runt det smälta godiset till en jämn smet. Blanda i lakritskrosset (eller annan torr smaksättning) och häll upp smeten i formen med florsocker. Jämna ut smeten. Låt kallna i kylen.
Skär längs kanterna för att få ut marshmallowsen ur formen. Vänd den och lägg ovansidan i sockret så att den blir lättare att klippa.
Klipp bitar med en sax och doppa kanterna i florsocker.  Förvara i rumstemperatur.


Hittat på ICA

Av elin - 29 november 2016 14:00


 

Du behöver:

Ca: 40 st

50 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker (270 g)
3 dl sojagrädde eller annan mjölkfri gräddersättning som havregrädde eller kokosgrädde (300 g)
1 1/2 dl ljus sirap (210 g)
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull. 
Koka upp och låt koka på svag värme till 125°C, det tar 25-30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter (väljer du kokosgrädde så tar den cirka dubbelt så lång tid att komma upp i 125°C). Rör då och då. 
Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm. Låt svalna i rumstemperatur. 
Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager.


Hittat på ICA

Av elin - 28 november 2016 14:00

 

Du behöver: smör + ströbröd till formen
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
100 g smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl sirap
2 msk lingonsylt


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa en rund eller avlång brödform, ca 1,5 liter (för 1 kaka).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. Rör ner smöret och resten av ingredienserna. Ska inte vispas, endast röras om så att allt blandas väl. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.


Hittat på ICA

Av elin - 27 november 2016 14:00

 

Du behöver:

ca 25 st
80 g rumsvarmt laktosfritt smör
360 g mjöl
1/2 krm salt
1 tsk bakpulver
1 dl socker
2 st äggulor
4 msk laktosfri mjölkdryck
1 msk rivet apelsinskal
1 msk rivet limeskal
1 st ägg
florsocker för pudring


Gör så här:
Blanda samman smöret i kuber med mjöl, salt, bakpulver och socker.
I en annan skål vispa äggulor, mjölk och de rivna skalen från citrusfrukterna i några minuter på högsta fart med elvispen.  Vänd samman med mjölblandningen tills du får en bra kompakt deg. Slå in i plast och låt vila i kylskåp i cirka en timme.
Kavla ut degen direkt på ett ugnsark och stansa ut kakor efter önskad form.
Tag bort det som blir över och arbeta ihop igen och kavla ut tills all deg är använd.
Pensla med lätt vispat ägg. Grädda i ugn på 200°C i cirka 6-8 minuter. Tag ut och låt svalna innan du lyfter dem av bakplåten.
Pudra med florsocker. Förvaras torrt.


Hittat på ICA

Jul · Kakor
Av elin - 26 november 2016 14:00


 

Du behöver:

6 st portioner

1 st gelatinblad
3 st äggulor
1 dl socker
200 g laktosfri smetana
2 msk Cointreau
1 msk rivet apelsinskal
1 1/2 dl laktosfri vispgrädde
6 - 8 st tjocka skånska pepparkakor
1/2 dl kokt starkt kaffe, helst espresso

Till servering

ca 25 g riven choklad (eller pudra över kakao)


Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter eller enligt anvisningar på förpackningen.
Vispa under tiden äggulor och hälften av sockret i cirka 5 minuter på elvispens högsta fart.
Ta upp gelatinet och krama lätt ur vattnet. Smält gelatinet i kastrull på svag värme eller i micro ca 30 sek. Låt svalna innan det blandas i smeten (eller följ anvisningen på förpackningen).
Vispa i smetana, cointreau, smält gelatin och apelsinskal i äggulesmeten.
Vispa samman grädde och resten av sockret till hårt vispad grädde i en annan bunke. Vänd försiktigt i grädden i äggulesmeten.
Lägg lite smet i botten på snygga serveringsglas, doppa pepparkakorna i kaffe och tryck eller bryt dem över smeten, och avsluta med en ny smet. 
Låt stå i kylskåp en halvtimme innan servering.
Till servering: Strö på riven choklad eller pudra över kakao vid servering.


Hittat på ICA

Av elin - 25 november 2016 12:00


 

Du behöver:

Ca: 20 st

Fyllning

100 g smör
1 dl strösocker
1 1/2 dl riven mandelmassa

Grunddeg

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
200 g gräddfil (10 %)
1 g saffran
2 dl strösocker
1 tsk salt
ca 16 - 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
1 dl pistagenötter
Gör så här:
Fyllning: Blanda alla ingredienser till fyllningen, ställ åt sidan.
Grunddeg: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll i lite av mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i resten av vätskan och sedan gräddfil, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min. Knåda den några minuter på mjölat bakbord.
Fyllning: Dela degen i två bitar (för 18-20 bullar), kavla ut varje bit till en avlång fyrkant ca 1 cm tjock. Fördela fyllningen över degplattan, rulla ihop och skär i ca 3 cm tjocka skivor.
Placera i bullformar på en plåt, låt jäsa ca 20-30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackade pistagenötter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 8-10 min. Låt bullarna svalna övertäckta.


Hittat på ICA

Bullar · Jul
Av elin - 24 november 2016 14:00


 

Du behöver:

Ca: 30 st

200 g torkade aprikoser
1 1/2 dl riven kokos (+ extra att rulla i)
1 dl havregryn
1 dl sötmandel
2 tsk pepparkakskryddor
3 - 4 msk kokosolja
2 msk färskpressad citronjuice
1/2 krm salt
Gör så här:
Mixa aprikoserna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det är finfördelat.
Rulla till ca 30 stycken bollar. Rulla sedan i kokos.
Låt stå i kylen minst en timme före servering.


Hittat på ICA

Av elin - 23 november 2016 16:00

 

Du behöver:

1 färsk eller fryst kalkon (à 5-6 kg)

2 msk smält smör

2 msk olivolja

salt och peppar

Gör så här

Tina kalkonen 2 dygn i kylen om den är fryst. För att få den extra saftig tina kalkonen i en rimningslag, se Tipset nedan.
Sätt ugnen på 150°C.
Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen. Fyll upp till hälften med vatten.
Torka kalkonen med hushållspapper. Salta (om den inte rimmats) och peppra den runt om. Bind ihop benen med steksnöre.
Lägg kalkonen i en annan långpanna med bröstsidan nedåt. Blanda smält smör och olivolja. Pensla kalkonen med blandningen.
Ställ in kalkonen i ugnen och stek 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd den och pensla/ös med vätskan i pannan. Ställ tillbaka i ugnen och tillaga ytterligare 1–2 timmar. Ta ut kalkonen efter halva tiden och pensla/ös med smörblandningen.
Höj ev ugnsvärmen till 200°C de sista 15 minuterna så att kalkonen får fin färg och skinnet blir lite knaprigt.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen, lår- och bröstkött ska vara 70°C. Eller skär ett snitt i köttet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut, då är den färdig.
Lägg kalkonen på ett serveringsfat. Täck den med aluminiumfolie och låt vila 30 minuter.
Sila av skyn och använd den till såsen. Servera med tillbehören Stuffing med tranbär och salvia, Mormor Irenes kalkonsås, Tranbär och portvin i clementinhalvor och Krispig brysselkål med granatäpple.


Hittat på ICA



Mat · Middag

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards