mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 20 december 2016 12:00

 

Du behöver:Ca 32 bullar eller 2 bröd
50 g färsk jäst
33 cl julmust eller svagdricka
33 cl mörk öl eller porter
250 g kvarg (10 %)
1 dl brödsirap
4 tsk salt
1 msk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1/2 tsk malda kryddnejlikor
2 dl russin
ca 20 - 22 dl rågsikt (22 dl motsvarar ca 1,1 kg)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, rör tills jästen är löst. Blanda ner kvarg, sirap, salt, kryddor och russin. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Tillsätt resten av mjölet om den känns kladdig. Täck med bakduk och jäs ca 2 timmar i rumstemperatur.
Arbeta ihop degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar.
Stora bröd: Baka ut avlånga bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200˚C. Skåra ev. bröden med en vass kniv.
Bullar: rulla ut degen till 2 längder. Skär varje längd i 16 bitar. Baka ut till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter.
Låt bröden svalna på galler täckta med bakduk.


Hittat på ICA

Bröd · Jul
Av elin - 19 december 2016 16:00

 

Du behöver:

1 kg kamben baby back ribs (slowcooked)
2 salladslökar
1 dl hoisinsås
2 msk sesamfrön

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200˚C.
Skär kambenen i bitar mellan benen.
Lägg dem på en plåt och stek mitt i ugnen 12-15 minuter.
Ansa och strimla salladslöken.
Ta ut plåten och blanda kambenen med hoisinsåsen, strö över sesamfröna och salladslöken.


Hittat på ICA




Jul · klick · Mat
Av elin - 19 december 2016 14:00

 

Du behöver: 100 g smör eller margarin
30 pepparkakor

Fyllning

200 g philadelphiaost
1 1/2 dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft

Topping

2 dl crème fraiche
1/2 - 1 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.


Hittat på ICA

Av elin - 18 december 2016 16:00

 

Du behöver: 1 rödlök
1 sköljd och strimlad purjolök
2 msk olja
1 burk fiskbullar i buljong (à 375 g)
1 l vatten
1 fiskbuljongtärning
1 paket saffran (à 1/2 g)
1 dl snabbris
salt och peppar
1 dl crème fraiche
ostgratinerat bröd


Gör så här:
Skala och hacka rödlök. Fräs den tillsammans med purjolök i olja i en gryta stor nog för soppkok. Grönsakerna ska bara bli glansiga, de får inte ta färg.
Tillsätt fiskbullar, vatten, fiskbuljongtärning, saffran och snabbris. Koka upp. Salta och peppra. Rör ner crème fraiche. Servera med ostgratinerat bröd.


Hittat på ICA



Jul · Mat · soppa
Av elin - 18 december 2016 12:00

 

Du behöver:2 st längder
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (à 1/2 g)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl

Fyllning

75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg eller pärlsocker till garnering


Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.


Hittat på ICA

Bullar · Jul
Av elin - 17 december 2016 16:00

 

Du behöver:

Ca: 15 korvar
1 kg fläskkarré
500 g späck
500 g kokt kall skalad potatis
1 msk salt
1 tsk nymald vitpeppar
1 tsk finkrossad kryddpeppar
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
1 msk potatismjöl
5 dl kallt skinkspad eller kall grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
5 dl kokt kall mjölk
ca 5 m fjälster av svin

Saltlake

5 l vatten
3 dl salt
2 msk strösocker

Kokvatten

3 l vatten
2 gula lökar
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
5 hela nejlikor
Gör så här:
Skär fläskkarrén i mindre bitar. Sprid ut dem på en bricka och ställ i frysen ca 30 minuter.
Mal sedan det lättfrysta köttet två gånger tillsammans med späck och potatis genom köttkvarnens fina skiva.
Blanda färsen med kryddor och potatismjöl. Rör ner skinkspad och mjölk, blanda väl.
Prova kryddningen genom att koka en stor klick färs i vatten.
Stoppa smeten i väl rengjorda fjälster (skölj fjälstren med rinnande vatten). Stoppa mycket löst, fjälstren ska endast vara halvfyllda, annars spricker korven vid kokningen.
Knyt i lagom långa korvar med bomullssnöre (15-20 cm). Stick små hål i skinnet så att luften går ur. Dela i lagom långa längder för kokningen.
Saltlake: Rör samman vatten, salt och socker. Lägg korvarna i saltlaken. Låt dem ligga kallt ett dygn.
Kokvatten: Koka upp vatten, skalad skivad lök och kryddor. Koka korven i omgångar på svag värme 20-25 minuter eller tills innertemperaturen är 72°C.


Hittat på ICA



Jul · klick · Mat
Av elin - 17 december 2016 14:00

 

Du behöver:Ca: 30 st
1/2 dl florsocker
100 g smör eller margarin
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)

Garnering

50 g mörk choklad
2 - 3 droppar pepparmintarom


Gör så här:
Sätt ugnen på 175˚C.
Blanda florsocker, matfett, potatis- och vetemjöl och arbeta ihop till en deg.
Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i kakans mitt.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.
Garnering: Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Blanda chokladen med pepparmintsarom.
Fyll fördjupningen i kakan med choklad. Låt det stelna.


Hittat på ICA

Av elin - 16 december 2016 16:00

 

Du behöver:

 

Revbensspjäll

1 kg tjocka revbensspjäll
4 dl rödvinsglögg
1/2 dl japansk soja
3 vitlöksklyftor
50 g färsk ingefära
10 svartpepparkorn
1 tsk salt (per liter vatten)
vatten (till kokning)

Glögg-glaze

1 msk finhackad ingefära
3/4 msk sambal oelek
1 msk olja
1 1/2 msk tomatpuré
2 1/2 dl rödvinsglögg
1/2 dl mörk sirap
1 kanelstång
5 kardemummakärnor
1 tsk salt


Gör så här:
Revben: Lägg köttet i en gryta, tillsätt glögg och soja. Fyll sedan på med vatten och salt tills köttet är helt täckt, ta 1 tsk salt per liter vatten.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och skär ingefäran i grova bitar. Lägg vitlök och ingefära i grytan tillsammans med pepparkorn.
Koka upp och skumma av. Låt köttet småkoka ca 2 timmar, eller tills det är mört. 
Glaze: Fräs ingefära och sambal i oljan. Tillsätt tomatpurén och fräs så att den får lite färg. Häll på glögg och tillsätt resterande ingredienser. Låt koka till en sirapsliknande konsistens, ca 10 minuter.
Mixa med stavmixer och smaka av. Ställ ev spjäll och glaze i kylen fram till servering. 
Vid servering: Om spjällen varit i kylen, ta fram dem ca 1 ½ timme före servering. Sätt ugnen på 225°C. Lägg spjällen med köttsidan upp i en ugnssäker form. Pensla ovansidan med glazen. Ställ in i ugnen ca 10 minuter, eller tills ytan har fått fin färg.


Hittat på ICA



Jul · Mat

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards