mittbakeri

Senaste inläggen

Av elin - 21 februari 2017 12:00

 

Du behöver:

Wraps

1 tsk kardemummakärnor
50 g smör
2 dl mjölk
ca 15 g färsk jäst (15 g motsvarar ca 1 msk)
1/2 dl strösocker
1 krm salt
ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
Fyllning
400 g mandelmassa
ca 1 dl vispgrädde
Garnering
6 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Wrap: Stöt kardemumman i en mortel. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till ca 37°C.
Smula jästen i en degbunke. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Blanda ner kardemumma, socker och salt. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter
Sätt ugnen 225°C.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Låt dem vila övertäckta på mjölad bänk ca 15 minuter. 
Kavla ut varje bulle på lätt mjölad bänk till en tunn platta ca 20 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och nagga degen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 3 minuter. Låt dem svalna på galler mellan bakdukar så att bröden håller sig mjuka. Lägg dem sedan i plastpåsar.
Fyllning: Riv mandelmassan fint på ett rivjärn. Blanda den med grädden till en smidig konsistens.
Garnering: Blanda grädden med vaniljsockret och vispa den tjock. 
Spritsa eller lägg mandelmassan som en sträng mitt på bröden. Garnera med grädden. Vik in långsidorna från varje håll över fyllningen.

Servera semmelwrapsen till kaffe, te eller mjölkchoklad.

 

Hittat på Ica

Av elin - 20 februari 2017 12:00

Snart så här det fetisdagen (semeldagen) och då äter vi svenskar väldigt mycket semlor. Det fnns massa olika typer utav semlor nu för tiden. Tänkte dela lite olika typer av semor om man inte vill äta den klassiska semlan. Det jag tänkte börja med är vanilj semlan. Det är den variant som har funits längst (som jag vet om). Det har varit den semlan som alla som är nötallargiska har ätit. 
 

Du behöver:

14 st

Bullar:

25 gram jäst för söta degar
3 dl mjölk
0,75 dl socker
100 gram smör
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 9 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Fyllning
2 dl vaniljkräm, färdig, hemgjord eller av marsanpulver
5-6 dl grädde
1 msk socker
 
Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm sedan vätskan till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt saltet.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.

Klicka ut vaniljkrämen i alla bullarna.

Vispa grädden och sockret så fast att den går att klicka, eller spritsa ut.

Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa mönster med en stor stjärntyll.

Pensla locket med vatten eller smält smör, vänd det i strösocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!


Hittat på semlor



Av elin - 29 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

300 g chokladkex
100 g smält smör
200 g vit choklad, fint hackad
0,5 dl kokande vatten
3 tsk gelatinpulver
750 g cream cheese
1 dl strösocker
3 dl grädde
200 g mjölkchoklad, fint hackad
200 g mörk choklad, fint hackad

Garnering:
200 g färska jordgubbar
150 g mörk choklad, fint hackad

Gör så här:
Botten

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 22 cm springform med smör. Smula sönder kexen i en matberedare och tillsätt smält smör. Fördela smulorna i formen och tryck upp mot kanterna. Grädda i ca 15 min tills botten satt sig. Låt svalna medan du gör fyllningen.
Cheesecakefyllning
Smält vit choklad över ett vattenbad. Blanda vatten och gelatinpulver i en skål. Låt stå i 5 minuter. Se till att allt gelatin löst sig i vattnet.
Vispa ihop cream cheese och strösocker. Tillsätt grädde och vispa tills slätt och krämigt. Häll i gelatin och blanda väl.Vill du vara säker på en superlen finish kan du alltid sila smeten innan du häller i chokladen.
Ta en tredjedel av cream cheeseblandningen och tillsätt den smälta chokladen. Ta springformen ur kylen och häll i fyllningen. Ställ i frysen i 15 minuter.
Smält mjölkchokladen och låt svalna något. Ta hälften av cream cheeseblandningen som finns kvar, och tillsätt chokladen. Ta formen ur frysen och häll över den vita chokladen. Ställ tillbaka i frysen i 15 min tills den stelnat.
Smält den mörka chokladen och låt svalna något. Blanda samman med cream cheeseblandningen som finns kvar. Ta formen ur frysen och häll över det tredje och sista lagret. Jämna till ytan.
Låt din triple chocolate cheesecake stelna i kylen i cirka 2 timmar.
Smält den mörka chokladen och doppa jordgubbarna tills de är helt täckta. Låt stelna på bakplåtspapper.
När det är dags för servering, dekorera din triple chocolate cheesecake med chokladdoppade jordgubbar.


Hittat på Köket

Av elin - 28 januari 2017 15:00

 


Gjorde denna cheesecake i sommras och kan varmt rekomdendera detta recept.

 

 

Du behöver:

Oreobotten:
150 g Oreo´s chokladkakor
75 g smält smör

Cheesecakefyllning:
300 g Philadelphiaost
250 g ricotta
1,75 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Dekoration:
50 g mörk choklad
jordgubbar eller andra färska bär
florsocker att pudra med


Gör så här:


Oreobotten
Krossa eller mixa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och den löstagbara kanten på en springform, 18–24 cm i diameter, och tryck ut degen i ett jämnt lager (om formen är 18 cm i diameter bör den vara åtminstone 7 cm hög). Låt stå i kylen i 20 minuter.
Cheesecakefyllning
Vispa ihop philadelphia, ricotta, socker, grädde och vaniljsocker till en tjock smet som fortfarande ska gå att hälla.
Häll smeten över oreobottnen.
Dekoration
Bryt chokladen i bitar och smält den i en kastrull eller i mikro. Låt svalna något.
Ringla chokladen över cheesecaken.
Dra försiktigt med en sked för att fördela chokladen jämnt och i ett fint mönster över hela tårtan.
Låt tårtan stå övertäckt med plastfolie i frysen i 6–8 timmar.
Ta ut tårtan ur frysen cirka 30 minuter före servering. Dekorera med dina favoritbär och pudra gärna över lite florsocker.

 

Hittat på Köket

 

 

Av elin - 27 januari 2017 15:00




Detta recept måste jag testa ifall det funkar. Att göra en tårta på bara två ingredienser är ju riktigt gött.

 

Du behöver:

200 g mörk choklad (välj en kvalitetschoklad som du gillar)
3 ägg

Garnering
eventuellt florsocker

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.

2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.

3. Blanda ner gulorna i chokladen.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.

5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.

6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.

7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).

8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. (Kakan sjunker ihop när den svalnar). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde eller ät den som den här.


Hittat på tidningen hembakat



Av elin - 26 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

Tårtbotten

5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 dl kakao
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljpulver
2,5 dl mjölk
1 dl neutral olja
2 ägg
2,5 dl kokande vatten

Fyllning
400 g philadelphiaost
200 g vit choklad
2 dl florsocker
3 dl hallon

Spackling
5 dl Grädde
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Kakao

Chokladdropp
100 g mörk choklad
50 g smör

Gör så här
1. Smörj fyra aluminiumformar a 18 cm i diameter och pudra med mjöl. Klipp till cirklar av ett bakplåtspapper och lägg ett i botten på varje. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
3. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.
4. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.
5. Fördela smeten i formarna och grädda alla på en gång mitt i ugnen i 25-30 minuter.
Stick ner en tandpetare i mitten och känn att den är torr. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar. Skär av toppen på bottnarna så de blir raka.
6. Fyllning –Smält den vita chokladen och låt svalna. Vispa ihop philadelphiaost och socker. Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt. Rör till sist i hallonen.
7. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.
8. Chokladspackel – Vispa ner kakaon och sockret i grädden så att det precis blandar sig. Ställ in bunken i kylen i 15 min. Vispa sen upp till fluff. Spackla tårtan helt med chokladen.
9. Chokladdropp – Smält chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna helt och häll försiktigt över tårtan.
10. Dekorera med lite choklad och färska bär!


Hittat på tidningen hembakat

  


Av elin - 25 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

Tårtbottnar:

2 dl mjölk
1 dl kakao
1 dl strösocker (till chokladmjölken)
1 krm salt
150 g smör
1 dl strösocker (att röra ihop med smöret)
1.5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 st ägg
4 dl vetemjöl
Fyllning:
1.5 dl vispgrädde
2 st bananer
Glasyr:
60 g mörk choklad
75 g smör
0.5 dl strösocker
2 msk mjölk
Garnering:
chokladströssel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull och koka upp. Rör om då och då så det blir en fin chokladsmet. Låt chokladmjölken svalna.
Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant.
Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet). Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).
Häll smeten i den bröade formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna med handduk över.
Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat. Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor. Bre lite av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.
Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.
Bred på glasyren och strö över chokladströssel. Låt tårtan stå kallt.


Hittat på recepten



Av elin - 24 januari 2017 15:00

 

Du behöver:

Tårtbottnar
330 g vetemjöl (5 ½ dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1 ½ msk)
10 g salt (1 ½ tsk)
165 g ägg (3 st), rumsvarma
350 g mjölk (3 ½ dl), rumsvarm
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokhett kaffe (3 dl)

Salt kolasås
50 g glykos
100 g strösocker (1 ¼ dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
30 g smör
flingsalt 

Marshmallows-fyllning

250 g osaltat smör, rumsvarmt
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
213 g marshmallowfluff (1 burk)

Smörkräm
300 g mjölkchoklad
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4–5 st)
220 g strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
300 g osaltat smör, rumsvarmt

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader (varmluft). Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

2. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet.

3. Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formarna. Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min. Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.

4. Salt kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget, och blanda tills du har en fin och gyllenbrun karamell. Blanda försiktigt i grädden, lite i taget. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak men snåla inte med saltet då det ger en härlig brytning i tårtan.

5. Marshmallowsfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluff och vispa ihop till en slät smet.

6. Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.

7. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.

8. Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.

9. Montering: Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllning på ena bottnen och ringla över kolasås. Upprepa med nästa botten.

10. Lägg på botten nummer 3 och stryk tårtan slät med smörkräm (spara lite) och ställ in den i kylen i 30 min.

11. Stryk tårtan med resterande smörkräm. För att göra så att tårtan ser snurrad ut, lägger man den på ett snurrfat. Snurra på fatet samtidigt som du håller en tesked emot och går uppåt, eller så tar du en liten palett. Övning ger färdighet!


Hittat på tidningen hembakat



Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018
>>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards