Direktlänk till inlägg 20 december 2016
Du behöver:Ca 32 bullar eller 2 bröd
50 g färsk jäst
33 cl julmust eller svagdricka
33 cl mörk öl eller porter
250 g kvarg (10 %)
1 dl brödsirap
4 tsk salt
1 msk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1/2 tsk malda kryddnejlikor
2 dl russin
ca 20 - 22 dl rågsikt (22 dl motsvarar ca 1,1 kg)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, rör tills jästen är löst. Blanda ner kvarg, sirap, salt, kryddor och russin. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Tillsätt resten av mjölet om den känns kladdig. Täck med bakduk och jäs ca 2 timmar i rumstemperatur.
Arbeta ihop degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar.
Stora bröd: Baka ut avlånga bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200˚C. Skåra ev. bröden med en vass kniv.
Bullar: rulla ut degen till 2 längder. Skär varje längd i 16 bitar. Baka ut till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter.
Låt bröden svalna på galler täckta med bakduk.
Hittat på ICA
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|