Direktlänk till inlägg 11 december 2016
Du behöver: 1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 krm salt
ca 14 dl vetemjöl (14 dl vetemjöl motsvarar ca 840 g)
200 g mandelmassa
2 msk vatten
ägg
hackad mandel
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, saffran och salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Riv mandelmassan. Rör ut den med vattnet så att den blir bredbar.
Smörj två runda bakformar, ca 24 cm i diameter (för 2 st).
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den, ev med resterande mjöl. Skär degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30x40 cm (för 2 st).
Bre på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formarna. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna på galler.
Hittat på ICA
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|