mittbakeri

Direktlänk till inlägg 8 oktober 2016

Wienerbröd

Av elin - 8 oktober 2016 13:41

 

Du behöver:

Ca 18 st

50 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

 

Gör så här:
1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret.

2. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen i 10 min.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.

4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg dem på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

5. Vik degen i tre delar (ett treslag) och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan hopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.

6. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min.

7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär 1–1 1⁄2 cm breda remsor. Tvinna och snurra ihop dem till åttor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av åttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på galler.

9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa den på bröden.


Hittat på Hembakat



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elin - 16 januari 2018 11:00


  Du behöver: ca 18 st 200 g sockerkakor2 msk konc apelsinjuice150 g mörk chokladca 5 droppar arraksarom200 g marsipan1 äggvita   Gör så här: Riv sockerkakan i mindre bitar, blanda i en bunke med apelsinjuice, 50 g riven mörk chokla...

Av elin - 15 januari 2018 18:00


  Du behöver:4 portioner600 g laxfilé200 g små morötter250 g färsk sparris150 g sockerärter100 g rädisor300 g kokt potatis1 citron1 kruka färsk dill60 g Smör, rumsvarmtflingsaltGör så här:Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i portionsbitar. Ansa och k...

Av elin - 15 januari 2018 11:00


  Du behöver: ca 25 st Kaka: 125 g skållad, skalad mandel4 dl florsocker3 äggvitor½ dl strösockerev 1 krm röd karamellfärgSmörkräm:100 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt1½ dl florsocker1 tsk vaniljsocker1 äggula2 msk hallonsylt1 krm röd karame...

Av elin - 14 januari 2018 17:50


  Du behöver: 4 portioner 8 mellanstora tortillabröd1 grillad kyckling300 g KESO cottage cheese mexican salsa1½ dl riven ost gratäng   Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Tärna kycklingköttet. Fördela kycklingen och cottage cheese på to...

Av elin - 14 januari 2018 11:00


  Du behöver : 4 portioner 500 g blomkål250 g broccoli250 g zucchini2 msk Smör-&rapsolja5 dl bechamelsås2½ dl riven ost gratäng   Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Skär blomkål och broccoli i buketter. Koka dem lätt ca 3 min och häll ...

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards