Alla inlägg under oktober 2016
Du behöver:
Till ca 8 st
3 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1 dl havregryn
1 ½ tsk bakpuler
½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 ¼ dl vatten
Garnering
vatten
1–2 msk havregryn
GÖR SÅ HÄR
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en lite kladdig deg.
3. Rulla degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela rullen i åtta lika stora bitar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till bollar.
4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.
5. Strö lite havregryn över bröden. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills bröden fått fin färg. Bröden är allra godast nygräddade!
Tips: Har du inget rågsikt kan du ta 4 dl vetemjöl i stället
Hittat på Hembakat
Du behöver:
Till 4 portioner
Wok
400 g strimlad biff
2 msk olja
1 strimlad rödlök
100 g strimlad broccoli
100 g skivad shiitakesvamp
100 g pak choy (eller kinakål)
1/2 flaska woksås (à 125 ml, gärna Asian Wok Teriyaki & Sesame oil)
svarta sesamfrön (till garnering)
äggnudlar (eller ris)
Gör så här:
Wok: Bryn den strimlade biffen på hög värme i olja.
Ansa kålen och tillsätt den och de strimlade och skivade grönsakerna.
Woka eller stek i 1-2 minuter.
Häll i woksåsen och rör om. Garnera med svarta sesamfrön.
Till servering: Servera med nudlar eller ris.
Hittat på ICA
Till 4 portioner
4 ägg
ca 700 g pumpa
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk riven färsk ingefära
1 msk olivolja
2 tsk curry
7 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
400 ml lätt kokosmjölk
salt och svartpeppar
1 lime
4 salladslökar
65 g babyspenat
120 g krutonger
Gör så här:
Ägg: Lägg äggen i kokande vatten och låt sjuda 8 minuter. Spola äggen kalla, skala och dela i halvor.
Soppa: Skala, kärna ur och skär pumpan i ca 2 cm stora tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finstrimla chilin. Skala och riv ingefäran.
Fräs pumpa, lök, vitlök, chili och curry i oljan i en kastrull. Tillsätt ingefära, buljong och kokosmjölk. Koka sakta ca 20 minuter. Smaksätt med salt, peppar och några droppar limesaft.
Ansa och strimla salladslökarna fint.
Vänd ner spenaten i soppan.
Till servering: Servera soppan med ägghalvor, toppa med salladslök och krutonger.
Hittat på ICA
Du behöver:
Till 1 portion
3 dl laktosfri vaniljyoghurt
3 kiwifrukter
1/2 dl gojibär
1/2 banan
2 dl babyspenat
juice från 1/2 lime
1 msk chiafrön
Mixa alla ingredienser till en slät konsistens.
Häll upp i ett glas.
Till servering: Toppa med chiafrön.
Hittat på ICA
Du behöver:
Till 4 portioner
500 g högrevsfärs
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk bbq-sås
2 stora silverlökar
2 stora tomater eller bifftomat (2 stora tomater motsvarar 1 bifftomat)
4 hamburgerbröd
1 kruka plocksallat
2 dl mojo rojo sås
Blanda färsen med kryddorna och BBQ-såsen. Forma till 4 hamburgare (för 4 port).
Skala löken, skiva den och tomaten. Grilla lök, tomat, burgare och brödet.
Lägg ihop burgarna med bröd, lök, tomat, sallad och Mojo rojo sås.
Hittat på ICA
Du behöver:
400 g röda tomater
2 skivor vitt formbröd
2 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
150 g grillad paprika i olja
1 tsk spiskummin
1 krm kajennpeppar
1/2 dl olivolja
1 krm salt
Gör så här:
Tärna brödet och lägg det i en bunke. Häll över vinägern. Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.
Skala vitlöken. Skär vitlök, tomater och paprika i mindre bitar. Mixa detta och bröd slätt i matberedare eller med stavmixer. Krydda med spiskummin,kajennpeppar och salt.
Häll i oljan droppvis under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås. Servera gärna till köttbullar.
Hittat på ICA
Du behöver:
Ca 18 st
50 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör
Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt
Garnering
2 dl florsocker
vatten
Gör så här:
1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret.
2. Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen i 10 min.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.
4. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg dem på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.
5. Vik degen i tre delar (ett treslag) och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan hopvikt och övertäckt i kylen i ca 15 min.
6. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min.
7. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär 1–1 1⁄2 cm breda remsor. Tvinna och snurra ihop dem till åttor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av åttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på galler.
9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa den på bröden.
Hittat på Hembakat
Du behöver:
Till 4 portioner
12 fryst passionsfrukt smoothiebooster (à 8 g)
1 dl björnbär
5 dl apelsinjuice
1 skalad banan
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en mixer eller använd en stavmixer och mixa ihop.
Servera i glas
Hittat på ICA
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|