mittbakeri

Alla inlägg under oktober 2016

Av elin - 4 oktober 2016 12:00

Idag är det kanelbullens dag.

 


Kanelbullens dag infaller alltid den 4 oktober. Kanelbullens dag är en  årlig temadag, som instiftades år 1999 av Kaeth Gardestedt. Syftet med kanelbullens dag är att uppmärksamma bulltraditionen som finns här i Sverige, men speciellt fokus på kanelbullen. Sen är det även att man vill öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Kanelbullens dag firas även av svenskar som bor i Nya Zeeland och på många olika orter inom Svenska kyrkan i utlandet.


Varför kanelbullens dag infaller just den 4 oktober är att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmmning. År 1999 när kanelbullens dag lanserades, var den 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtakens dag. 

Av elin - 4 oktober 2016 06:45

Starta dagen med en nyttig frukost.

 

Du behöver:

( 2 portioner)

1 selleristjälk
1 skalad avokado
50 g bladspenat
1 bit skalad ingefära
1/2 gurka
1/2 skalad citron
1/2 chilifrukt
1 dl ofiltrerad äppelmust

 

Gör så här:

Mixa selleristjälk, avokado, bladspenat, ingefära, gurka, citron och chilifrukt slätt i en blender.
Tillsätt ev äppelmust. Häll upp i 2 skålar (för 2 port).


Näringsvärde per portion

Energi: 673 kJ / 160 kcal
Protein: 3,3 g
Kolhydrat: 11,7 g
Fett: 11,3 g
Salt: 0,05 g

 

Hittat på ICA

Av elin - 3 oktober 2016 16:00

 

Du behöver:
900 g fast potatis
1 zucchini
ca 65 g purjolök
2 msk smör eller margarin
1/2 g saffran
1 msk tomatpuré
1 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
salt och peppar
300 g frysta skalade räkor
250 g körsbärstomater
1/2 kruka persilja


Gör så här:

Tina räkorna.
Koka potatisen.
Ansa och skär zucchinin i små tärningar. Ansa och skiva purjolöken.
Fräs grönsakerna i matfettet i en gryta. Rör ner saffran, tomatpuré, smulad buljongtärning, grädde och majsstärkelse utrörd i vatten. Koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Låt räkorna rinna av.
Dela tomaterna och grovhacka persiljan.
Rör ner räkor, tomater och persilja i såsen och servera med potatisen.


Hittat på ICA

Fisk · Lunch · Mat · Middag · soppa
Av elin - 3 oktober 2016 12:00


 

Du behöver:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 grön peppar
2 msk riven färsk ingefära
ca 600 g kycklingfilé

2 msk olivolja
2 tsk kummin
1 tsk gurkmeja
2 tsk mald koriander
1/2 tsk mald kardemumma
salt och peppar
2 dl torkade röda linser
ca 400 g krossade tomater
4 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 dl matyoghurt

Till servering

260 g naanbröd
persilja

 

Gör så här:

Skala lök och vitlök. Skiva de gula lökarna och hacka vitlöken.
Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala och riv ingefäran.
Bryn kycklingen i oljan i en gryta och lyft upp på en tallrik. Tillsätt lök, vitlök och chili och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 1 minut.  
Tillsätt linser, tomatkross och buljong. Lägg tillbaka kycklingen och låt koka tills innertemperaturen är 72°C, ca 20 minuter.  Vänd filéerna några gånger under tiden. 
Lyft upp kycklingen på en tallrik. Rör ner yoghurten, koka upp och lägg tillbaka kycklingen.
Till servering: Servera grytan med bröd och persilja.


Hittat på ICA

Lunch · Mat · Middag
Av elin - 3 oktober 2016 09:14

Igår gjorde jag detta receptet. Tog lite från ett annat recept som jag så men kom på lite eget.

Inte den bästa bilden

 

Du behöver:

ca 10 st potatisar

3 dl matlagningsgrädde

1 paket permesanost

salt & peppar

ost

Tillbehör:

Muffinsplåt


Gör så här:

Börja med att sätta på ugnen på 200 C. Skala potatisen och dela sedan potatisen i tunna skivor. lägg potatisen i en stor skål och häll på permesanosten, salt och peppar. Blanda runt allt så att potatisen får allt på sig.

Smörj muffinsplåten med smör. Lägg i potatisen i muffinsplåten och häll på en liten skvätt med matlagningsgrädde. Toppa med lite riven ost. Grädda i ugnen i ca 30 min

Lunch · Mat · Middag
Av elin - 1 oktober 2016 15:30

 

1 liter Thaisoppa1 grillad kyckling

100 g glasnudlar

1 dl hackade cashewnötter

1 dl hackad färsk korianderev

½ msk hackad röd chili

Gör så här:

Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Värm soppan under omrörning. Blanda ner kyckling och nudlar. Toppa med cashewnötter och koriander och servera genast. Strö ev över hackad chili för mer hetta.


Hittat på Arla

Lunch · Mat · Middag · soppa
Av elin - 1 oktober 2016 09:37

Detta goda recept gjorde jag i går kväll och det blev hur gött som helst. Jag använde mig utav blåbärspulvret. Om man inte har testat det innan så kan jag lova att man känner blåbärssmaken hur bra som helst. Blåbärspulver hittat du i dom lite större butikerna som har lite mer utbud. Missade att ta kort på dom jag gjorde så det fick bli den som va där jag hittade receptet.

 

 

 

Du behöver:

5 dl vispgrädde

2,5 msk blåbärspulver eller lingonpulver

0,5 dl rårörsocker
2-3 gelatinblad, 2 för en lösare eller 3 för en fastare pannacotta

1-2 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal från en halv ekologisk citron och en tsk citronsaft.

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.Koka upp grädden, krama ur gelatinbladen och vispa ner dem och samtliga ingredienser i grädden.Låt stå i 5 min och vispa runt en omgång till så att allt blandar sig.Häll upp i portionsglas, ställ dem svalt och toppa med lite torkat bärpulver. Efter ca 2 timmar i kylen är de klara att avnjutas. Om man vill så kan man lägga lite blåbär/lingon på så blir det lite mer festligt.


Hittat på Kung Markatta


Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards