Alla inlägg under oktober 2016
Du behöver:
1 Glas2 bitar mörk choklad gärna 70% kakaohalt
1 dl espresso
1 dl mjölk1 krm malen kanel
Lägg chokladbitarna i botten på ett glas eller mugg. Häll över kaffet och rör så att chokladen smälter. Värm mjölken i en kastrull, vispa hela tiden tills det blir skum. Häll det över kaffet. Strö över kanel.
Espresso kan bytas ut mot mörkrostat kaffe.
Hittat på Arla
I måndags så gjorde jag min första satts sv lussekatter. Och det kommer inte att bli den sista.
Du behöver:
ca 35 st
50 g jäst
100 g Smör5 dl mjölk250 g Kesella, kvarg1 pkt saffran à 0,5 g
1½ dl strösocker
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
Hittat på Arla
Tips: Du kan byta ut saffranet mot 1 msk Saffransarom från Dr. Oetke.
Du behöver:
½ blomkålshuvud ca 250 g
7 dl grönsaksbuljong
3 dl syrad grädde 30%1 tsk salt
300 g varmrökt lax
½ dl hackad färsk dill
1 krm svartpeppar
ev 2 msk olivolja
1 surdegsbaguette
Dela blomkålen i mindre bitar och koka mjuka i buljongen ca 15 min. Mixa helt slät. Tillsätt syrad grädde, koka upp och salta.
Dela laxen i 4 bitar och ta bort skinnet. Lägg en bit lax i varje tallrik och strö på dillen. Häll på soppan och mal svartpeppar över varje tallrik. Ringla ev olivolja över soppan. Servera med bröd
Hittat på Arla
Du behöver:
4 st glas
5 dl vaniljglass
2 dl kallt kaffe
3 dl krossad is
1 msk riven mörk choklad
Lägg glass, kaffe och 1 dl krossad is i en blender. Mixa till en slät och fluffig shake. Fördela resten av isen i fyra glas. Häll på shake och toppa med riven choklad. Tips! Tillsätt 2 msk whisky för en svalkande Irish coffee shake.
Hittat på Arla
Du behöver:
75 g Smör1 dl mjölk2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Blanda ner vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver och till sist mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet och i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 färsk jalapeño eller inlagd jalapeño (1 färsk motsvarar 1 msk inlagd)
500 g kycklingfärs
2 msk olivolja
2 msk taco kryddmix
2 dl riven ost
65 g röd mangold
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
8 tacobåtar stand´n stuff
sallad med grillad paprika
rostade pumpakärnor
Sätt ugnen på 200˚C.
Skala lök och vitlök, hacka löken och riv vitlöken. Dela, kärna ur och hacka jalapeñon fint.
Bryn kycklingfärsen i olivoljan i en stekpanna, gärna i omgångar. Tillsätt lök, vitlök, jalapeño och kryddmixen i sista omgången. Lägg färsen i en bunke och vänd ner ost och mangold.
Knäck äggen i en bunke, vispa ner mjölk och grädde.
Ställ tacobåtarna i en ugnssäker form med höga kanter som stöttar upp dem. Fördela färsblandningen i ”båtarna”. Fyll dem med äggstanningen och sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter tills fyllningen stelnat.
Till servering: Servera pajerna med sallad och rostade pumpakärnor.
Hittat på ICA
Du behöver:
Paj
250 g kyld pajdeg
ca 500 g nötfärs
1 tsk olja
40 g taco kryddmix
390 g pastasås vitlök
1 dl vatten
1 dl riven ost
2 avokado
3 tomater
1/2 isbergssallad
Sätt ugnen på 200°C.
Paj: Rulla ut pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 4 port). Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda den mitt i ugnen ca 15 minuter.
Bryn färsen i oljan i en stekpanna.
Krydda färsen med tacokryddan och rör ner pastasåsen och vattnet och låt det bli varmt.
Fyll pajskalet med färsen. Strö över osten. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter.
Grönsaker: Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur avokadoköttet, skär det och tomaterna i klyftor. Skär salladen i bitar.
Servera pajen med avokado, tomater och salladen.
Hittat på ICA
Du behöver:
6 st pertioner
2 gelatinblad
5 dl mellangrädde2 msk frystorkat espressokaffepulver
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ev 2 tsk konjak
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Vispa ihop grädde, espresso och strösocker i en kastrull. Låt koka upp, ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinet, rör ner i gräddblandningen så det smälter. Låt grädden svalna, rör i vaniljsocker och ev konjak. Häll i små vattensköljda koppar eller glas. Låt stelna i kylen minst 5 timmar eller till nästa dag. Servera direkt ur kopparna.
Panna cotta med choklad: Byt ut espresso mot 1/2 dl kakao. Panna cotta med amaretto: Byt ut espresso och konjak mot 2 msk amarettolikör. Minska på strösockret till 1/2 dl.
Hittat på Arla
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|