mittbakeri

Alla inlägg under oktober 2016

Av elin - 17 oktober 2016 08:00



 

Du behöver:

ca 7 st

4 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl vispgrädde
2 dl kallt vatten

Till servering

rårörda bär, t ex blåbär
vispad grädde eller glass


Gör så här:
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt grädden och vattnet och vispa ihop till en slät smet.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj järnet med lite matfett. Häll i ca 1 dl smet för varje våffla, bred ev. ut smeten och grädda. Lägg våfflorna på galler (lägg dem inte i en hög för då blir de mjuka fortare).
Till servering: Servera med rårörda bär och vispad grädde eller glass.


Hittat på ICA

Av elin - 12 oktober 2016 11:00


 

Du behöver:

Till 4 portioner

Hummus

1 förp kikärter (à 390 g)
1 tsk finrivet citronskal
2 tsk färskpressad citronjuice
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 msk tahini (sesampaste)
1/2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Macka

100 g grönkål
8 skivor ljust surdegsbröd
1 dl strimlade soltorkade tomater
150 g fetaost
chiliflakes
olivolja

 

Gör så här:

Hummus: Häll av och mixa kikärterna grovt med en stavmixer. Blanda med övriga ingredienser. Krydda med salt och svartpeppar.
Macka: Ansa och bryt grönkålen i mindre bitar.
Bred hummusen på hälften av brödskivorna. Fördela grönkål och soltorkade tomater ovanpå. Smula över fetaosten. Strö över chiliflakes. Lägg på resterande bröd som lock och tryck till.
Stek bröden i lite olivolja i en stekpanna på båda sidor eller använd en mackgrill.


Hittat på ICA

Av elin - 12 oktober 2016 08:00

 

Du behöver:

12 st

12 små broccolibuketter
275 g smör, rumsvarmt 
½ dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
½ tsk salt
1 dl mjölk
60 g stark ost (t ex cheddar), riven

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka broccolin i 3 min och skölj den snabbt i kallt vatten. Skaka vattnet ur varje bukett och lägg dem åt sidan.

2. Vispa smöret vitt och krämigt. Tillsätt strösockret och vispa det fluffigt. Vispa
i äggen, ett i taget.

3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, gurkmeja, chilipulver och salt och rör ner det i smörsmeten. Tillsätt mjölken och vänd ner osten.

4. Smöra en muffinsplåt och lägg 1 msk smet i varje grop. Smeten är lite trög så använd baksidan på en fuktig sked för att trycka ut den. Ställ en broccolibukett i varje muffins och lägg smet över så att det täcker broccolin. Fyll på med smet så det går upp till kanten.

5. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 30 min. Låt dem svalna på galler. Muffinsen bör ätas samma dag.


Hittat på Hembakat

Av elin - 11 oktober 2016 17:00

 

Du behöver:

Till 4 portioner

Köttfärssoppa

0.5 st Gul lök2 st klyftor Vitlök Vanlig200 g Potatis Fast1 msk Olivolja500 g Köttfärs - Nöt2 tsk Spiskummin2 tsk Paprikakrydda1 tsk Oregano - torkad2 msk Tomatpuré1 msk Balsamvinäger400 g Passerade Tomater3 msk Köttbuljong1 msk Tomatketchup1 L Vatten2 msk Basilika - fryst1 krm Salt Fint1 krm Svartpeppar MalenTillbehör
300 g Baguette Mini50 g Fetaost1.5 dl Creme Fraiche Naturell0.5 tsk Honung Flytande1 krm Salt Fint1 krm Svartpeppar Malen0.5 st krukor Persilja - färsk

 

Gör så här:

Köttfärssoppa: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna 200-300 gram potatis.
Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta och fräs färsen tillsammans med lök och potatis. Krydda med spiskummin, paprikakrydda och oregano. Fräs tills färsen är genomstekt.
Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs under omrörning ca 20 sek. Tillsätt passerade tomater, buljong/fond, ketchup och vatten. Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda under lock ca 30 min. Rör om då och då.
Tillsätt basilika och smaka av med salt och peppar.
Tillbehör: Värm bröden i ugnen enligt anvisningar på förpackningen.
Mixa ihop fetaost med 1 dl creme fraiche och honung. Krydda med en nypa salt och peppar. Lägg upp resten av creme fraichen i en liten skål.

Servera köttfärssoppan med en klick creme fraiche och grovhackad persilja på toppen. Ät tillsammans med varmt bröd och fetaostdipp.


Näringsvärde: 663 kcal, 38 g protein, 27 g fett, 63 g kolhydrater.


Hittat på MAtHem

 

Mat · Middag
Av elin - 11 oktober 2016 11:00


 

Du behöver:

ca 12 st

2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 krm vaniljpulver
4 dl mjölk (3%)
3 ägg
1 tsk finrivet citronskal
olja (till formarna)
matyoghurt (10%)
blandade bär t ex. björnbär eller rödavinbär
lönnsirap

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt ägg och citronskal. Fortsätt vispa till en jämn smet. Fyll en smord muffinsplåt till ¾ med smet.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera med en klick matyoghurt, blandade bär och gärna lönnsirap.


Hittat på ICA

Av elin - 11 oktober 2016 08:00

 

Du behöver:

8 bitar

1 msk bakpulver
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i 2 delar och forma runda kakor med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Skär varje kaka i 4 bitar och nagga med en gaffel.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på plåten.


Hittat på Hembakat

Av elin - 10 oktober 2016 17:00

 
Du behöver:
Till 4 portioner
Kyckling
700 g Kycklingfile4 msk Pesto Grön1 krm Salt Fint1 krm Svartpeppar Malen1 st TandpetareTopping
1 dl Creme Fraiche Naturell1 dl Vispgrädde25 g Parmesanost1 st klyftor Vitlök VanligTillbehör
225 g Haricot Verts125 g Körsbärstomater0.5 st Gurka700 g Potatis Fast
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och koka potatis.
Kyckling: Halvera kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra kycklingfiléerna och bred ut 1 msk pesto på varje filé. Rulla ihop, fäst med tandpetare och lägg filéerna i en ugnsfast form.
Topping: Riv parmesanost och vitlök på ett rivjärn. Blanda med crème fraiche och grädde i en bunke. Bred ut röran över kycklingen och sätt in i ugnen ca 20- 25 min.
Tillbehör: Förväll haricots verts i lite lättsaltat vatten i en kastrull på spisen. Sila av och lägg upp i en skål. Skölj och halvera tomaterna och skölj och skär gurka i bitar. Lägg upp i en skål.
Servera pestokycklingen tillsammans med potatis, haricots verts, tomater och gurka.

Näringsvärde:
689 kcal, 49 g protein, 35 g fett, 40 g kolhydrater.
 
Hittat på MatHem

Mat · Middag
Av elin - 10 oktober 2016 11:00


 

Du behöver:

6-8 bitar

1 skiva vattenmelon (3-4 cm tjock)
ca 2 1/2 dl frukt och bär t ex. kiwi, nektarin och blåbär
ca 50 g smält choklad
2 msk hackade nötter

 

Gör så här:

Skär en 3–4 cm bred skiva av vattenmelon.  Garnera med frukten och bären.
Ringla smält choklad över och toppa med hackade nötter.
Skär melonskivan i bitar in mot mitten som ”pizza-slices”.


Hittat på ICA

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Kategorier

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards