Alla inlägg under januari 2017
Måndag:
Du behöver:
2 portioner
70 g vit fiberpasta
½ msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
salt och peppar
1 stor skivad tomat, 150 g
10 cm skivad gurka
1 liten strimlad paprika
3–4 strimlade blad av romansallad
50 g svarta oliver, ca 1 dl
75 g fetaost, ca 25 %
1. Koka pastan. Spola den kall och låt rinna av.
2. Blanda ihop vinäger, olja, salt och peppar och vänd ner dressingen i pastan så att den inte klibbar ihop.
3. Blanda ner grönsaker, oliver och ost.
370 kcal/portion
Jag hade tänkt att börja med att lägga upp en matsedel för en vecka.
I början av veckan så kommer själva listan och sen så kommer recepten morgonen den dagen som det gäller (kl: 9).
Matsedel v.2
Nyttig vecka
Måndag:
Tisdag:
Lax- och torskgryta allt i ett
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Lördag:
Du behöver:
Bolognese
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 200 g rotselleri
2 msk olivolja
1/2 dl tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 lagerblad
2 förp hela skalade tomater (à 390 g)
1 1/2 dl torra röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk soja
5 dl vatten
salt och svartpeppar
1 kruka basilika
Pasta
6 port spaghetti
Sallad
1 rödlök
3 tomater
65 g ruccola
Gör så här:
Bolognese: Skala lök, vitlök, morötter och rotselleri. Hacka lök och vitlök, riv morötterna och sellerin grovt.
Bryn grönsakerna i olivoljan i en gryta. Rör ner tomatpuré och kryddor och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt tomater (krossa dem lätt), linser, buljongtärningar, soja och vatten. Koka sakta ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Strimla basilikan och rör ner innan servering.
Pasta: Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
Sallad: Skala löken, skiva den och tomaterna. Blanda tomater och lök med rucolan.
Servera spaghettin med linsbolognese och sallad.
Hittat på ICA
Du behöver:
1 gul lök
400 g potatis
300 g morötter
300 g palsternacka
4 msk rapsolja
5 dl havregrädde
2 tsk torkad timjan
salt
nymald svartpeppar
Svamptäcke
500 g blandad svamp (t ex. kantareller, champinjoner och portabello)
1 gul lök
1 msk vetemjöl
2 dl havregrädde
2 msk finhackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala, dela och skiva löken tunt. Skala och skär potatis, morot och palsternacka i mm-tunna skivor.
Fräs löken i hälften av oljan i en stor kastrull tills den mjuknar, utan att den får färg.
Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar (för 6-8 port). Koka upp och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar och blir krämig, ca 5 minuter.
Häll blandningen i en oljad ugnssäker form, ca 30 x 20 cm. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Gör svamptäcket under tiden.
Svamptäcke: Ansa och hacka svampen. Skala, dela och finhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. Tillsätt lök och resterande olja. Låt fräsa under omrörning tills allt börjar få lite färg. Ta från värmen. Strö över mjölet och rör runt ordentligt. Rör ner grädden och låt koka in. Krydda med persilja, ½ tsk salt och 1 krm peppar (för 6-8 port).
Ta ut gratängen. Bred på svamptäcket och ställ in i ugnen ytterligare 20-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
Hittat på ICA
Du behöver:
3½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl riven parmesanost, 30 g
1 tsk salt
½ tsk socker
75 g smör eller margarin
¼ pkt jäst
1 dl ljummen lättmjölk
Till pensling:
uppvispat ägg
kummin
Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver, ost och kryddor. Lägg i matfett och smula ihop, eller kör i matberedare. Rör ut jästen i mjölken och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper och stansa ut kex med kakmått eller skär/sporra ut fyrkantiga kex. Pensla och strö på kummin. Grädda utan jäsning mitt i ugnen tills kexen fått fin färg.
25 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
1 kg oxfilé
2 msk rapsolja
1 msk smör
salt
svartpeppar
Selleripuré
350 g rotselleri
100 g champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk färskpressad citronjuice
3/4 tsk salt
1 krm peppar
Duxelle
250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 dl madeira
1 msk finskuren gräslök
Spenatolja
2 dl rapsolja
65 g bladspenat
35 g skivad purjolök (det gröna)
1 krm salt
Romanseco & sprouts
250 g romanesco
250 g flower sprouts
Gör så här:
Putsa köttet. Salta och peppra runt om.
Hetta upp en stor stekpanna och bryn köttet runt om i olja och smör tills det får färg. Ta upp köttet och kyl snabbt. Förvara övertäckt i kylen.
Selleripuré: Skala och skär rotsellerin i tärningar. Ansa och kvarta champinjonerna.
Lägg selleri och champinjoner i en kastrull. Tillsätt grädden. Koka upp och låt koka under lock på svag värme tills rotsellerin är helt mjuk, ca 15 minuter.
Lyft upp selleri och svamp och lägg i en mixer. Tillsätt 1 dl av vätskan (för 6 port), mixa slätt. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Späd ev med mer vätska. Låt svalna, täck över och ställ in i kylen.
Duxelle: Ansa och finhacka champinjonerna. Skala, dela och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs svamp- och lökhacket i olivolja och smör tills det får lite färg. Tillsätt madeiran och låt koka in. Salta och peppra. Låt svalna, täck över och ställ in i kylen.
Spenatolja: Mixa rapsolja med bladspenat, skivad purjolök och salt i en blender till en grön olja. Sila genom en finmaskig sil.
Romanesco & sprouts: Skär romanesco i små buketter. Lägg romanesco och flower sprouts i en kastrull med kokande lättsaltat vatten. Låt koka ca 1 minut. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten. Låt rinna av. Förvara övertäckt i kylen.
Gör gärna Rostad vitlökssky med konjak och förvara övertäckt i kylen.
Serveringen steg för steg:
2 timmar före servering: Ta fram köttet. Lägg det i en ugnsform och stick in en köttermometer i tjockaste delen.
1 timme före servering: Sätt ugnen på 125°C. Tillaga köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56–65°C (rosa–genomstekt, det tar 30–45 minuter). Linda in köttet i smörpapper. Låt vila fram till servering.
Sänk ugnsvärmen till 100°C. Ställ in tallrikarna i ugnen så att de blir varma.
30 minuter före servering: Värm selleripurén försiktigt, späd ev med lite vatten om den är för tjock. Värm duxellen försiktigt. Värm ev vitlöksskyn. Smält lite smör i en kastrull på medelvärme, tillsätt romanesco och flower sprouts, vänd försiktigt runt och låt grönsakerna bli varma. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering: Ta ut tallrikarna. Skär köttet i skivor. Lägg på grönsaker, selleripuré, kött och duxelle. Skeda över lite av såsen och droppa över spenatoljan. Bjud resten av skyn vid sidan av.
Hittat på ICA
Du behöver:
180 g, ca 3 dl, grovt rågmjöl
60 g, ca 1 dl, grahamsmjöl
120 g, ca 2 dl, vetemjöl special
½ dl linfrön
1½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat
2 tsk malda brödkryddor
½ dl russin
100 g torkade aprikoser
50 g torkade blåbär eller tranbär
75 g valnötter och hasselnötter
4 dl yoghurt naturell, ev. låglaktos
1 litet rårivet äpple
½ dl råsockersirap
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner yoghurt, äpple och sirap. Använd gärna matberedare, men kör inte för länge. Degen ska inte knådas. Häll smeten i en smord avlång form, ca 2 l, eller i två mindre formar. Grädda långt ner i ugnen ca 45–60 minuter – den kortare tiden för mindre bröd. Låt svalna på galler.
95 kcal/portion
Hittat på MåBra
Du behöver:
Potatis
900 g fast potatis
250 g broccoli
Gurkfil
1/2 gurka
1 ask färsk gräslök (à 20 g)
1 1/2 dl gräddfil
salt och peppar
Rödspätta
800 g rödspätta
1/2 dl vetemjöl
3 msk smör eller margarin
Till servering:
citron
Gör så här:
Potatis: Skala och koka potatisen i lite extra mycket vatten så att det räcker till broccolin också. Ansa och skär broccolin i bitar. Låt den koka med potatisen när det återstår ca 3 minuter av koktiden.
Gurkfil: Riv gurkan grovt och pressa ur vätskan. Hacka gräslöken. Blanda gräddfilen med gurka och gräslök (spara lite av gräslöken till garnering). Smaka av med salt och peppar.
Rödspätta: Krydda fisken med salt och peppar och vänd den i mjölet. Stek den i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Strö resten av gräslöken över fisken och gurkfilen. Skär citronen i klyftor.
Till servering: Servera rödspättan med potatis, broccoli, gurkfil och citronklyftor.
Hittat på ICA
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|